Провинциално шотландско училище е сред най-добрите в света заради обществения си принос

Провинциално шотландско училище е сред най-добрите в света заради обществения си принос Снимка: tvn.news

Dunoon Grammar School в областта Аргайл енд Бют е един от тримата финалисти за наградата „Най-добро училище в света” по критерия за сътрудничество с обществото.

Другите двама финалисти в тази категория са училища в Бразилия и Индия. Шотландското учебно заведение спечели позицията си заради проектите на своите ученици, осъществени на местно, национално и международно ниво, включително пътувания до Малави, Коста Рика и Гана, където ученици и учители от Dunoon Grammar School  се включиха в изграждането на училища и болници, съобщава indy100.com.

Мотивацията на преподавателския състав е да задържи местните младежи, тъй като заради провинциалното местоположение на училището, в продължение на много години районът е страдал от нещо като „изтичане на мозъци“.  Директорът Дейвид Мичъл обяснява: „Разработихме нашата учебна програма, създавайки много партньорства”.

Местните инициативи на училището включват организиране на социални събития и развлечения в домове за възрастни хора по време на пандемията, както и участие в проекта на паметник на жертвите на Covid-19. През ноември 2021 г. учениците от Dunoon Grammar School представиха своите решения в областта на климатичните промени пред световните лидери на Срещата на върха за климата Cop26 в Глазгоу.

„Нашият персонал, родители и ученици наистина ме изумяват всеки ден със своята отдаденост. Ценя високо тези усилия”, заяви директорът Дейвид Мичъл.

Наградите за най-добро училище са инициатива на най-голямата общност на учители и училища в света T4 Education. Онлайн-платформата ѝ позволява на преподавателите да работят в мрежа, да си сътрудничат, да споделят добри практики и да подкрепят взаимно усилията си за подобряване на обучението. 

Наградите T4 Education Best School се присъждат в пет различни категории: екологични действия, иновации, преодоляване на несгоди, сътрудничество с общността и здравословен живот, в която категория друго бриганско училище,  London Academy of Exellence, се класира в топ-3 с програмата си в подкрепа на психичното здраве на учениците.

Викас Пота, основател на T4 Education казва: „Наградите T4 Education Best School показват експертния опит на вдъхновяващи училища от всяко кътче на земното кълбо. Време е правителствата навсякъде да се вслушат в гласовете им”. 

Наградният фонд на T4 Education Best School предвижда по $50 000 премия за победителите в петте категории. До 2 октомври всеки жител на планетата може да гласува за своя фаворит на онлайн платформата T4 Education.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: