Нека да е лято...

Нека да е лято... Снимка: thecrazytourist.com

Болшинството британци се разделя с надеждата за лятна почивка в чужбина

Заради хаоса в изискванията за пътуване, 75% от жителите на Острова няма да предприемат пътуване в чужбина това лято. Все пак 18% се канят да го направят. А според 81% от анкетираните завръщащите се от чужбина трябва задължително да бъдат карантинирани. Това са резултатите от ново проучване на „Mirror”. 

Британците са притеснени и от факта, че включването на Индия в „червения” списък е фатално закъсняло, а към „зеления” не са прибавени нови страни, така че, който идва от „червените” Шри Ланка, Египет, Афганистан, Бахрейн, Коста Рика, Судан и Тринидад и Тобаго, ще трябва да плати £ 1750, за да прекара 11 нощи карантина в хотел, одобрен от властите. 

Последният удар е, че правителството изведнъж постави Португалия в "оранжевата" зона, което означава, че който се връща оттам, ще трябва да остане за 10 дни под карантина у дома си. Последното създаде невероятен хаос, тъй като британците вече са нападнали любимата си курортна дестинация и сега всеки се чуди кога и как да се връща, след като решението за Португалия се появи едва миналия четвъртък следобед. Все пак има толеранс за връщане без карантина до идния вторник – твърде кратко време, смятат курортистите, тръгнали към португалските плажове миналия уикенд, още повече че Португалия е традиционно място за летуване на британските семейства с деца.

Мнозина не виждат логика в решенията на правителството по модела „две напред – едно назад”, а туристическият бранш отново кърши ръце. От Асоциацията на британските туристически агенти казват, че правителството продължава да възпрепятства по-мащабното възстановяване на туризма, след като ваканционните дестинации за масовия пазар остават извън „зеления" списък. Туристическият сектор обикновено прави няколко милиарда паунда оборот годишно, а вече втора година ще остане далеч от тези цифри. Според Асоциацията на пилотите в британските авиокомпании положението е катастрофално и за авиопревозвачите, което неминуемо ще доведе до фалити и загуба на работни места. Португалската туристическа индустрия не е на по-различна позиция.

Изглежда, че след 15-месечните ограничения мечтите на британците за разпускане през лятото и надеждите на туристическия сектор за възстановяване ще трябва отново да почакат.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: