Банките вече са предприели необходимите действия по санкциите от САЩ

Банките вече са предприели необходимите действия по санкциите от САЩ Снимка: БНБ

От Българската народна банка са потвърдили вземането на съответните мерки при спазването на съответните закони и правила

Банките, в съответствие с установената от Българската народна банка надзорна рамка и действащата нормативна уредба, както и съгласно своите вътрешни правила и процедури, са предприели всички необходими действия, изискуеми при такива случаи, по отношение на санкционираните лица.“

Това са обяснили от Асоциацията на банките в България в отговор на въпрос на Dir.bg, свързан с наложените санкции от Службата за контрол на чуждестранните активи (The Office of Foreign Assets Control - OFAC) на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

От Българската народна банка също са потвърдили, че кредитните институции вече са предприели необходимите действия при спазване на съответната нормативна уредба и вътрешни правила.   

Правомощията на БНБ са свързани с макропруденциалния мандат и надзорната функция на централната банка, като съответните действия в тези рамки вече са предприети”, разясняват от БНБ. И допълват, че конкретната информация за всички действия по случая се предоставя на компетентните органи съобразно изискванията по отношение на банковата тайна в Закона за кредитните институции.

Преди ден в ефира на Нова тв банкерът Левон Хампарцумян обясни, че санкциите за тези, които нарушават списъка от САЩ, са автоматични.

„Ако имаш някакви бизнес отношения с този човек - например, банка, която продължава да оперира в долари с него, може да получи глоби и санкции на база това, че нарушава предишната санкция”, каза Хампарцумян.

Припомняме, че на 2 юни 2021 г. OFAC наложи санкции на бизнесмена и обвиняем Васил Божков, бившия народен представител Делян Пеевски, заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков и на 64 компании в България съгласно закона „Магнитски”.

В изявлението се казва, че Службата за контрол на чуждестранните активи санкционира тримата българи заради тяхната голяма роля в корупцията в България, както и техните мрежи, включващи 64 юридически лица.

В отговор управляващите у нас започнаха да изготвят разширен списък с физически и юридически лица, свързани с обявените от САЩ санкционирани лица. Очакванията са всеки момент той да стане обществено достояние. Според изказвания на различни експерти основната цел на публикуването на този списък е да защити държавните предприятия и дружества.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: