Нестабилността на цените продължава

Нестабилността на цените продължава Снимка: Photo by Carlos Muza on Unsplash

(Седмичен пазарен коментар 16.06)


Индекси


През последната седмица повечето финансови центрове загубиха.


В Азия Nikkei загуби 2,44% (-3,7% от максимума си в понеделник), Hang Seng падна с 1,95%, а Shanghai Composite - с 0,28%.


В Европа загубите са по-значителни, като CAC40 е спаднал със 7,1%, въпреки възстановяването в петък. DAX регистрира седмична загуба от 7,1%, а Footsie - с 5,8%.


За периферните страни: Португалия е паднала с 4%, Испания - с 6,8%, и Италия - с 5,5%.


В САЩ, въпреки новите си исторически рекорди в началото на седмицата, Nasdaq100 загуби 1% през седмицата. Dow Jones загуби 5,5%, а S&P500 - 4,5%.


Стоки


Цените на петрола паднаха миналата седмица, затормозени от опасенията от забавяне на търсенето в случай на втора вълна на COVID-19. Повишаването на американските запаси на суров нефт (+ 5,7 милиона спрямо очакваното -1,8 милиона) ускори това намаление на цените, засенчвайки последната прогноза от Aдминистрацияta за енергийна информация (АЕИ) , която беше по-оптимистична, като даде висока оценка за средните цени на петрола за тази година. Brent спадна с 8% до 38,8 USD, както и WTI при 35,5 USD.


Златото остава търсено, особено тази седмица, което отбелязва възвръщаемостта на „неприязън" към риска, независимо дали е моментен или не. Златният метал печели повече от 3% и се търгува на 1736 щатски долара. Среброто не е съвсем на същата траектория тази седмица, тъй като поддържа нивото си от 17,65 долара.


Покачването продължава за основни метали, особено при медта, която отбеляза поскъпване за още една седмица до 5800 USD.


Пазари на акции


Не минава и ден, особено след края на ограниченията, без анонс на Nokia Oyj. В последните новини договорът бе подписан с канадския оператор Telus за разпространяване на 5G и за работата, която компанията изпълнява в мрежата на пакистанската компания PTCL.


Анализатор от JPMorgan току-що обнови препоръката си за закупуване, подчертавайки възстановяването на своя „безплатен паричен поток“, който може да се върне на положително ниво. Той добави и факта, че инвестиционният цикъл в полза на 5G едва започва.


Инвеститорите бързо включиха акциите в своя избор на „Телеком", лихвата се материализира с 57% увеличение от ниските нива на 23 март. Тази насилствена корекция позволява тя да бъде лидер на EuroStoxx 50, с 15% печалба през 2020. Истинско представяне за акция, която през последните години претърпя нападенията на продавачи вследствие на дислокацията на нейната рентабилност.


Пазар на облигации


Доходността на държавните облигации е спаднала в някои случаи значително. Облигационните пазари бяха под напрежение заради нарастващите рискове за здравето в някои части от САЩ, както и от срещата на Фед, където ключови американски политици изразиха загриженост относно възможността за дълго и трудно икономическо възстановяване и устойчиви загуби на работни места. В отговор председателят на институцията г-н Пауъл подчерта, че комисията е готова да задържи педала на газта, докато пазарът на труда в САЩ не се възстанови от шока на коронавируса.


Спадът на доходността се потвърждава върху американската облигация, която се връща към база от 0,69% (-10 базисни пункта).


Германският Бунд също се върна под -0,40%, докато френският OAT видя доходността си да се колебае около символичната нула. Последиците от компромиси в полза на основните европейски облигации изтласкаха доходността по италианския показател до по-високо ниво от 1,51%, а за Испания - до 0,63%. Високо търсена благодарение на своята еластична валута, 10-годишната швейцарска доходност остава отрицателна на -0,48%.


Forex пазар


Нужна беше само намеса на президента на FED за връщане на сигурни валути на преден план след фаза, в която инвеститорите натиснаха курсора в режим „да" на риска. Арбитражът бързо се насочи към йената, големия краткосрочен победител. Двойката USD/JPY се търгува на 1066,80, което е с 300 базисни пункта (bps) по-ниско отпреди седмица. Тази възходяща траектория за японската валута е валидна и за швейцарския франк, както и USD/CHF при 0,945 (-250 bps).


Форекс трейдърите се възползваха от неотдавнашната мащабна и историческа намеса на Европейската централна банка, за да инвестират в EUR/USD. Разширението на диаграмата отвъд 1,1220 долара бе извън новините от първата седмица на март и началото на европейското блокиране. Единната валута беше в състояние да търгува до 1,1422 щатски долара, преди да достигне печалба. Въпреки това леко отдръпване, експертите са съгласни, че промяната в полярността е настъпила върху единната валута, която дълго бе под игото на продавачите, които могат да наблюдават баланс на силите между мечките и биковете. Тази стабилизация би могла да символизира връщането на доверието на инвеститорите в еврозоната, което се отразява в намаляването на лихвените нива на пазара на облигации.


След голямо покачване заради повторното отваряне на китайската икономика и възхода на златото, австралийският долар претърпя печалба от 0,682 долара спрямо долара и особено срещу йената при 73 (-400 базисни пункта в сравнение със скорошния пик). Този спад на валутата на южното полукълбо потвърждава отслабването на валутите на страните износителки на петрол като канадския долар, мексиканското песо и рублата.


Икономически данни


Миналата седмица не беше дейна по отношение на европейската статистика. БВП беше малко по-добър от очакваното в еврозоната (-3,6% спрямо -3,8% очаквано), както и промишленото производство на -17,1% (консенсус -19%). Във Франция промишленото производство е намаляло с 20,1%, а в Германия - със 17,9%, като и в двете страни търговският баланс е разочароващ.


В Съединените щати, в допълнение към съобщенията на Фед, които държаха вниманието, индексът CPI спадна с 0,1%, а индексът PPI се повиши с 0,4%. Седмичните данни за безработни бяха малко под очакванията при 1542 хил. (консенсус 1550 и 1897 хил. миналата седмица).


За идните сесии продажбите на дребно, промишленото производство, строителните разрешителни и жилищните стартове, както и индексът PhillyFed ще определят темпото за седмицата от американска страна. В Европа няколко цифри са на дневен ред: търговски баланс, индекс Zew и индекс на потребителските цени.


Нестабилността на цените продължава


Експертите се бяха постарали да оправдаят насилствените бичи ходове на индексите. Интервенциите на централните банки и възобновяването на икономиките не бяха достатъчни, за да обяснят такова бързо движение, дори ако надеждите за възстановяване във V-образна форма бяха големи.


Но несигурността продължава. По-голямата част от света е в рецесия. Пропастта между финансовата и икономическата реалност висеше на косъм. Речта на FED оказва влияние върху Уолстрийт, разбира се, но и върху всички световни фондови борси. Дори Nasdaq 100, след поредица от нови записи, отпусна 500 точки в рамките на деня.


Ценовата нестабилност продължава и не престава да поддържа нестабилността, която не е намаляла дори по време на силното ускоряване на индексите. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: