Доброто настроение е мощна терапевтична сила

Доброто настроение е мощна терапевтична сила Снимка: pixabay.com

Това е най-доброто и най-достъпно лекарство

С първо издание през 1976 г., книгата на Норман Къзинс „Анатомия на болестта” (Norman Cousins, „Anatomy Of AnIllness”) предизвиква бум, станал причина за преиздаването ѝ до днес. В общи линии Къзинс разсъждава така: ако отрицателните емоции потискат ендокринната система и провокират заболявания, то положителните би трябвало да я активират и да стимулират оздравителен процес. Без клинични изпитания и изследвания, но в резултат на личен опит, авторът твърди, че положителното емоционално състояние може да излекува и най-тежката болест. А най-хубавото е, че всички имаме средството за това – да се смеем.

И ето че сега и науката започва да вярва в твърдението на Къзинс – да, емоционалното състояние влияе на здравето, макар че механизмът на процеса все още не е научнообоснован. Но все пак първата крачка е направена и смехът, най-доброто лекарство, вече има физиологичната си основа. 

Аргументите идват от неотдавнашно изследване на израелски учени. Те наблюдавали на голям екран капка кръв, прясно взета от доброволец. Естествено, в капката кръв има и кръвни клетки, и бактерии и тя е арена на техния двубой. Бактерии и кръвни клетки – кой ще победи?

Това се заели да проследят учените. Първите им изследвания, на които присъствал и тестваният „кръводарител”, но в съседно помещение, установили, че бактериите се движат необезпокоявани в капката кръв, а макрофагите, клетките унищожители на чужди тела, като че ли дремят. Експериментът продължил с... филм-комедия, която пуснали на тествания доброволец. И о, чудо! Настроението му се повишило, започнал да се смее, а макрофагите (в съседното помещение!) се отърсили от леността и погнали бактериите!

За да не действат едностранчиво, учените сменили телевизионната програма на доброволеца и му пуснали хорър. И отново чудо – този път се активизирали бактериите и на свой ред нападнали макрофагите! Както се казва, без коментар!

Взаимодействието на съзнанието и състоянието на тялото отдавна привлича науката, но такава демонстративна връзка между имунната система и настроението наистина е сензация, още повече че действа от дистанция! Това говори, че има някакви загадъчни информационни пътища, по които потокът на съзнанието може да въздейства на отдалечен от източника му, но близък по същността си обект.

Заключението? Психологическото състояние се оказва изключително важен фактор за добрата форма на организма. И действа от разстояние! Нещо повече – настроението ни влияе и на състоянието на кръвните ни роднини, ако са около нас – защото и те носят част от кръвта ни!

Изводът е прост: състоянието на нашето съзнание влияе върху здравето и имунитета и на нас самите, и на нашите деца, роднини и близки.

Това са все още първоначални изследвания, които със сигурност ще продължат, за да се открият онези пътеки, по които съзнанието ни гради – или руши – и собственото ни здраве, и здравето на хората около нас. 

А колкото до терапевтичната сила на доброто настроение – тя е установена в медицинската практика от древни времена. И може би е дошло времето съвременната медицинска наука да открие и механизма на положителното ѝ въздействие, за да го използва по най-ефективния начин.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: