Кръвен тест разпознава 50 вида рак

Кръвен тест разпознава 50 вида рак Снимка: Pixabay

За рака важи следното важно обстоятелство: Колкото по-рано е открит туморът, толкова по-добри са шансовете за възстановяване.

За определени форми вече има добре установени превантивни прегледи - като редовна колоноскопия от определена възраст нагоре. Твърде често обаче раковите заболявания се разпознават само случайно. Изродените клетки със сигурност оставят следи. Отдавна е известно, че типичните за рака биомаркери и съответните ДНК фрагменти циркулират в кръвта на засегнатите хора. Следователно са дадени теоретичните изисквания за кръвен тест за рак, но засега нито един продукт не е получил официално одобрение. В Канада и Съединените щати обаче е проведено най-обширното проучване до този момент на кръвен тест.

 

Алгоритъмът беше „обучен" с реални кръвни проби

6689 пациенти с рак и здрави хора участваха като контролна група. Общо броят на участниците беше около 15 000. Тестът използва кръвната проба за идентифициране на отлагания на метиловата група в ДНК. Това доведе до определени модели, които след това бяха оценени чрез алгоритъм за самообучение. Около две трети от предоставените кръвни проби се използват само като учебен материал. Тогава алгоритъмът трябваше да демонстрира своите възможности въз основа на последната трета проби. Алгоритъмът не само трябва да разграничава петдесет различни вида рак, но и трябва да се покаже къде се намира съответният тумор в тялото. 


 

Резултатът от изследването обаче беше смесен. От една страна, диагнозите на алгоритъма понякога са били много точни. От друга страна, те са били все още е далеч от съвършенството.

На първо място, добрата новина: броят на фалшивите положителни тестове е бил само 0,7%. И вече установените превантивни прегледи - като мамография за рак на гърдата - имат значително по-високи стойности. 

От друга страна, само 43,9 процента от заболяванията са правилно идентифицирани при всички петдесет вида рак. Следователно тестът на този етап е с ограничена употреба на практика. 

Ако разгледате обаче само дванадесетте най-често срещани видове рак, честотата на попаденията тук е била 67,3 процента. 

Като цяло броят на правилните тестове за рак в напреднал стадий е значително по-голям, отколкото за тумори в по-ранните етапи. Това не трябва да ни изненадва. Мащабното проучване сега най-малкото доказа, че си струва да продължат изследванията в тази област, за да може да  бъдат спасени много човешки животи в един момент с обикновен кръвен тест.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: