Президент на фармацевтичен стартъп е осъден за фалшиви тестове за коронавирус

Президент на фармацевтичен стартъп е осъден за фалшиви тестове за коронавирус Снимка: gizmodo.com

Които всъщност са били тестове за алергия

Бившият президент на компанията Arrayit Марк Шена беше осъден за измама с кръвни изследвания и тестове за алергия (които той представял като тестове за ковид), които му донесоха около 80 милиона долара. Той може да прекара няколко десетилетия в затвора, според изявление на Министерството на правосъдието на САЩ.

За това съобщава Gizmodo.

Министерството на правосъдието твърди, че Шена, като президент на фармацевтичната компания, е подвел инвеститорите с неверни твърдения за "революционна" нова технология, способна да тества почти всяка болест само с няколко капки кръв.

Твърди се, че Шена е подвел инвеститорите, като им е казал, че компанията му се оценява на около 4,5 милиарда долара. Всъщност, според Министерството на правосъдието, президентът е скрил документи, които показват, че компанията Arrayit е на ръба на фалита

Arrayit е изфабрикувала прессъобщения и туитове с неверни твърдения за това, че значими институции и учреждения са сключили партньорски отношения с компанията. Шена дори смело е заявил, че е в "краткия списък" на претендентите за Нобелова награда, което също се оказва лъжа.

Прокурорите се насочват към Шен през 2020 г., когато той се опитва да представи методите си за тестване на алергии като тест за ковид по време на разгара на пандемията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: