В Румъния започнаха да ваксинират деца на възраст между 12 и 15 години

В Румъния започнаха да ваксинират деца на възраст между 12 и 15 години Снимка: pixabay

Актуална информация за епидемичната обстановка на 29 май 2021 г.

По света:

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 168,59 милиона души, от които над 3,50 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" повече от 169,47 милиона души са се заразили в света, над 3,52 милиона са починали.

Лидер по брой потвърдени случаи остават САЩ, където са открити над 33,23 милиона заразени. На второ място е Индия (27,72 милиона), на трето - Бразилия (16,39 милиона), на четвърто - Франция (5,70 милиона), на пето - Турция (5,22 милиона).  

Държавният съвет на Финландия позволи на още една категория чужденци да влизат в страната. Участието в приемни изпити във финландски образователни институции беше признато като сериозна причина за преминаване на границата - този елемент беше добавен към параграфа за спешни лични обстоятелства.

В Румъния започнаха да ваксинират деца на възраст между 12 и 15 години. Ваксината се поставя само след подписано от родителите съгласие за поставяне на ваксината. Това се прави с препарата на Pfizer/BioNTech.

Сред ваксинираните срещу коронавирусна инфекция в Калифорния ще бъдат разиграни $ 116,5 милиона. Десет души ще могат да спечелят по 1,5 милиона долара, а други 30 ваксинирани победители ще получат по 50 хиляди долара.


У нас:

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на Pfizer/BioNTech за юноши над 12 години. Създателите на ваксината твърдят, че в хода на тестовете, в които са участвали над 2000 непълнолетни, препаратът е показал 100% ефективност, съобщи Euronews. В момента Pfizer тества своята ваксина върху деца на възраст от 6 месеца до 11 години. Moderna също провежда изследвания на своя препарат при юноши.

Заключенията на Агенцията по лекарствата предстои да бъдат разгледани и от Европейската комисия, която след това ще може да ги узакони. Освен това всяка държава от ЕС ще взема самостоятелно решение относно ваксинацията на непълнолетни.

В следващите 2-3 дни ще бъде променена кратката характеристика на ваксината на Pfizer и тя вече ще може да се поставя на деца над 12 години, обясни и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

287 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие, сочат официалните данни. Положителни са 2,1% от направените 13 506 теста, показват официалните данни към 00,00 часа на 29 май.

В болница са 3188 пациенти. 367 от тях са в интензивни отделения.

Починали са 15 души. С тях жертвите на пандемията у нас са вече 17 652. Най-младата сред новите жертви е мъж на 33 г., за когото няма информация за придружаващи заболявания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: