Сватбената индустрия губи милиарди и може да се възстановява с години

Сватбената индустрия губи милиарди и може да се възстановява с години Снимка: pixabay.com

Ако рестрикциите продължат, предстоят фалити
Сватбената индустрия в Англия изчислява загуби от 5,6 милиарда лири за 2020 година. Важните събития са отменени или отложени поради пандемията. Експерти сочат, че възстановяването на сектора може да отнеме години.

Проучване на Британската асоциация на сватбения бизнес показва, че отказът на 36% от сватбите води до огромни загуби в бизнес, който изкарва над 10 милиарда паунда годишно.

Според специалисти, кризата удря не само ресторантите, но и голяма верига бизнеси, свързани с важните събития. Сладкари, дизайнери, диджеи, музиканти, цветари, фотографи, фризьори и всички в сферата на кетъринга търпят тежки загуби. 

В периода април-септември се планират над 80% от сватбите, а към момента са отказани голяма част от груповите събирания. Припомняме, че и в България от юли месец са забранени сватбите и кръщенетата с над 30 човека. 

Според експерти от бранша, това води до "залитане" в сивия сектор, защото мнозина ще се изкушат да си направят събитието, въпреки рестрикциите. 

Ако ограниченията продължат обаче, престоят фалити. Както и множество разочаровани двойки, които отлагат сватбата дори за 2022 година.
 
Фирмите са изложени и пред важна дилема с цените. Дали в тази извънредна обстановка да се оставят същите цени, ако събитието се състои тази година, или да се вдигнат таксите и да се рискува оттегляне на клиенти.
 
Сватбеният бизнес у нас вече пусна петиция с близо 4000 подписа в подкрепа на бранша с множество загуби.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: