България е на шесто място в ЕС по стойност на произведената металургична продукция

България е на шесто място в ЕС по стойност на произведената металургична продукция Снимка: Министерство на икономиката

Днес беше подписан Браншови колективен трудов договор в отрасъл „Металургия“, който предвижда минимална работна заплата от 950 лева

България е на шесто място в Европейския съюз по стойност на произведената продукция от металургичната индустрия. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова, която присъства днес на подписването на Браншови колективен трудов договор в отрасъл „Металургия“. 

Тя допълни, че произведената продукция от този отрасъл надхвърля 10 млрд. лева и формира 15% от БВП на страната, което е доказателство за неговата значимост на национално ниво.

Браншовият колективен трудов договор беше подписан от Българската асоциация на металургичната индустрия, СФ „Металици“ към КНСБ и НФ „Металургия“ към КТ „Подкрепа“. Той предвижда минимална работна заплата от 950 лева, почти двойно заплащане за нощен труд спрямо националните нива (1,80 лв./час спрямо 1 лв./ч. за страната), извънреден труд до 300 часа годишно и др.

В събитието участваха заместник министър-председателят и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, президентът на КНСБ Пламен Димитров, председателят на УС на БСК Добри Митрев, представители на браншовите и синдикални организации, и на бизнеса.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: