Продава се пробуден вулкан

Продава се пробуден вулкан

Собствениците на земята вече обмислят предложения

Може да не успеете да произнесете името на най-новия изригващ вулкан в Исландия, но евентуално бихте могли да притежавате част от него, пише Forbes. Фаградалсфял, който се пробуди през март за пръв път от шест хиляди години, се намира само на 32 километра от исландската столица Рейкявик и продължава да бълва лава на равномерни интервали от 10 до 30 минути. 

Районът на изригването се намира на полуостров Рейкянес западно от столицата Рейкявик, и е върху частна земя, собственост на сдружение от около 20 лица. Председателят на сдружението Сигурдюр Гисласон е съобщил за местни медии, че групата е получила запитвания от брокери и други заинтересовани страни, като няколко предложения вече са на масата.  
„Това трябва да е най-горещата земя в държавата в момента“, каза той и добави, че групата е готова да продаде на правилната цена.  

Гисласон е потвърдил, че интересът към закупуването на земята е дошъл с началото на изригването, като е предположил, че потенциалните купувачи може да се интересуват от капитализиране на туристическия потенциал. Междувременно собствениците на земята обмислят подобрения в обекта, включително пътеки, паркинг и евентуално дори нов път до атракцията. Те си сътрудничат с властите, за да бъде осигурен безопасен достъп за туристите, и те не възнамеряват да ограничат движението на пешеходци. Около 75 000 души са посетили обекта през последните седмици. 

Събуденият вулкан не представлява опасност за жителите и инфраструктурата на региона, въпреки че при някои от мощните изригвания фонтанът от лава се издига на 500 метра височина. Според учените височината на изхвърляне на лавата показва, че няма признаци за затихване на вулканичната дейност. Възможно е огнените фонтани да продължат с години. Според последните измервания на Исландския институт по науките за Земята от 10 май скоростта на изтичане на лава се е увеличила от 8 на 13 кубически метра в секунда. Експертите казват, че около 300 000 кубически метра лава са се излели, но изригването се счита за сравнително малко и контролирано. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: