Приходите от туризма в Гърция са спаднали с 14 млрд. евро

Приходите от туризма в Гърция са спаднали с 14 млрд. евро Снимка: pixabay

Печалбите за гръцката икономика от туристически пътувания от чужбина през 2020 г. са намалели чувствително в сравнение с 2019 г.

Данните на Банката на Гърция (Bank of Greece) сочат, че приходите от туризъм през първите 10 месеца на 2020 г. възлизат на 4,04 милиарда евро, срещу 18,2 милиарда евро за цялата 2019 г., когато е бил отчетен рекорд за всички времена, съобщава ekathimerini.com. 

Като се има предвид, че повечето страни, от които пристигат чуждестранните посетители в Гърция, както и самата гръцка държава бяха блокирани от началото на ноември до самия край на декември, става очевидно, че резултатите за пълните 12 месеца на 2020 г. няма да се различават съществено от изнесените данни за първите 10 месеца.

Това е огромен удар за гръцката икономика, която е силно зависима от туристическата индустрия. На практика приходите от туристически услуги от януари до октомври 2020 г. са спаднали със 77%. Според гръцкото издание, спадът ще бъде още по-голям, когато станат ясни резултатите за ноември и декември, тъй като през 2019 г. това са били двата най-силни месеца за цялата предходна година.

Повечето експерти очакват първото тримесечие на 2021 г. също да бъде изцяло загубено, отбелязва още ekathimerini.com. Най-оптимистичните прогнози чертаят евентуален силен рестарт от юли, когато процесът на ваксинация на населението вероятно ще е напреднал значително.

Туризмът е основен двигател на гръцката икономика, като формира около 20% от брутния ѝ вътрешен продукт и според Института на Гръцката конфедерация на туризма (INSETE) в него е зает всеки пети работник в страната.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: