Нов ревизиран план за възстановяване трябва да се прати в Брюксел

Нов ревизиран план за възстановяване трябва да се прати в Брюксел Снимка: pixabay.com

Документът да акцентира на нисковъглеродна икономика и инвестиции в зеления транспорт, казва Владислав Панев от „Демократична България“

Изпратеният в Брюксел План за възстановяване и устойчивост на България да бъде изтеглен и ревизиран. Това предложи от ефира на телевизия ON AIR съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Владислав Панев. Според него в новия вариант трябва да се наблегне на мерките за нисковъглеродна икономика и инвестиции в зеления транспорт. 

Панев е категоричен, че от документа трябва да бъдат премахнати „схемите за усвояване на пари по начина, по който само те (последният кабинет на Борисов) си знаят. Защото планът е насочен основно към това „нашите фирми да могат да получат повече средства“.

Въпросът е как може България да мине на следващото ниво, да стане просперираща държава. Тези 12 млрд. лева могат да съдействат за това, стига да се управляват максимално малко, но ефективно", предлага депутатът от парламентарната група на ДБ в 45-ото Народно събрание.

Владислав Панев е на мнение, че третият вариант на плана трябва да акцентира върху инвестиции за жп инфраструктура, така че „железниците да поемат транзитен трафик на стоките по линиите от Виена през Видин и ГКПП Кулата до Солун и Атина, откъдето да пътуват по целия свят.

Той обърна внимание на предстоящи промени в енергетиката и даде за пример договори с държавния ТЕЦ Марица Изток-2, като настоя за повече пазарни стимули и конкурентоспособност.

Панев е привърженик на тезата, че европейските пари не могат да направят България богата, защото „безплатните пари винаги са най-неефективни“. Той обърна внимание на начина, по който тези средства се управляват през последните 15 години.

Еврофондовете в България се управляват по потресаващ начин, откакто сме членове на Европейския съюз. За съжаление, това са едни огромни изпуснати възможности“, изтъкна Панев.

Той се надява, че предсрочните избори ще са по-честни и с по-малко контролиран вот.

Убеден съм, че ще успеем да дадем своя принос за това България да се превърне в просперираща и чиста държава. В крайна сметка това е важното, не отиваме на надбягване с кучета, а отиваме с визия за България и вярвам, че тази визия резонира с хората", посочи съпредседателят на ДБ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: