Хеликоптерът Ingenuity изостави марсохода Perseverance

Хеликоптерът Ingenuity изостави марсохода Perseverance Снимка: NASA

Хеликоптерът на НАСА Ingenuity извърши петия си полет на Червената планета на 8 май, като направи първото си еднопосочно пътуване от Полето на братята Райт до новото си място (летище), на 129 метра на юг, съобщи jpl.nasa.gov

След като пристигна, Ingenuity се издигна на 10 метра и направи цветни снимки с висока разделителна способност на новото си място, преди да кацне.

Полетът представлява своеобразен преход към етапа на демонстриране на нови операции. Тази фаза ще се съсредоточи върху изследването на възможностите, които може да предостави летящ апарат, работещ на Марс.

Включително разузнаване, въздушни наблюдения на зони, недостъпни за марсохода, и подробни стереоизображения от по-големи височини. Това ще донесе значителни ползи при бъдещо въздушно изследване на Марс и други светове.

   „Петият полет с хеликоптер на Марс е още едно голямо постижение за агенцията. Продължаващият успех на Ingenuity доказва ценността на съчетаването на силните страни на различни умения от цялата агенция, за да се създаде бъдеще, като летене с хеликоптер на друга планета!"
   Боб Пиърс, помощник-администратор на космическите изследвания на НАСА

По същия начин НАСА се стреми чрез Ingenuity да научи повече за това как операциите от следващо поколение хеликоптери могат да бъдат от полза за бъдещото изследване на Червената планета. Тази нова фаза ще донесе допълнителен риск за Ingenuity чрез повече еднопосочни полети и по-прецизно маневриране.

След като кацна успешно на новото си летище, Ingenuity ще чака допълнителни инструкции чрез марсохода Perseverance от диспечерите на мисията. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: