Проучване: Площта на естествените гори се е увеличила

Проучване: Площта на естествените гори се е увеличила

Проучване на WWF показва, че площта на естествените гори е нараснала в последните 20 години. Новозалесените площи са с размера на Франция, според данните от проучването. Това съобщава ВВС. Възстановените гори имат потенциала да поемат еквивалента на 5,9 гигатона (Gt) въглероден диоксид - повече от годишните емисии на САЩ, според еколозите. 

Проучването е дело на екип, ръководен от WWF, който е използвал сателитни данни за изграждане на карта на регенерираните гори. Процесът включва възстановяване на естествените гори с малка или никаква намеса. Според Уилям Болдуин-Кантело от WWF естественото възстановяване на горите често е „по-евтино и по-добро за биологичното разнообразие от активно засадените гори". Регенерацията обаче не може да се приема за даденост, подчерта той.  

„За да избегнем опасни климатични промени, трябва едновременно да спрем обезлесяването и да възстановим естествените гори", каза той, като добави, че обезлесяването все още взема милиони хектари всяка година - значително повече, отколкото са регенерираните гори. 

Атлантическата гора, която обхваща атлантическото крайбрежие на Бразилия, дава основание за надежда, се казва в изследването. Според проучването площ приблизително с размерите на Нидерландия се е възстановила в този район от 2000 г. насам. В тайгата в Северна Монголия са се регенерирали 1,2 милиона хектара гори. Горещи точки остават иглолистните гори в Канада и Централна Африка. Но изследователите предупредиха, че горите по света са изправени пред „значителни заплахи, въпреки обнадеждаващите резултати от проучването".

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: