Политическият пъзел - обзор за 04.05.2021 г.

Политическият пъзел - обзор за 04.05.2021 г. Снимка: pxfuel.com

„Изправи се! Мутри вън!"

На консултацията при президента Румен Радев утре обединението „Изправи се! Мутри вън!“ ще предложи Росица Матева за член на ЦИК.

Сега Матева председателства Обществения съвет към комисията.

Пред БНР председателят на парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова защити този избор: 

„Адвокат с близо 30-годишна практика, тя е преминала през всички нива на изборната администрация. Била е член на СИК, на РИК. Беше член на Централната избирателна комисия през периода 2014 - 2019 г. В момента е председател на Обществения съвет към ЦИК и приносът на Обществения съвет за честността на вота, за популяризирането на машинното гласуване е безспорен.

„Има такъв народ"

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, отново чрез пост във Фейсбук, защити приетите промени в Изборния кодекс. Според Трифонов Бойко Борисов приписва собствените си грехове на други партии.

„Явно в ГЕРБ още не са осъзнали, че времето, в което нямаше кой да им разобличава лъжите, свърши“, завършва постът на Слави Трифонов.

БСП

Изпълнителното бюро на БСП се събира на извънредно заседание днес, за да реши кого да предложи за членове на ЦИК на утрешните консултации при президента Румен Радев. Ръководството на социалистите ще се запознае с критериите, на които трябва да отговарят те, и процедурата за назначаването им.

Парламентарната група на БСП гласува за нова ЦИК и подкрепи новия начин на назначаването ѝ от държавния глава. БСП ще има трима членове вместо досегашните шестима.

ЦИК

„Всички атаки по отношение на дейността на ЦИК са сякаш заради това, че Комисията трябва да оправдае успеха или неуспеха на който и да било участник в изборите. Видели сме, че всички страхове и притеснения не се материализират. Очаквам половината от новите членове на ЦИК да са от предишни състави.“ Това каза пред БНР Румяна Дечева, член на Обществения съвет на Централната избирателна комисия. 

По думите ѝ промени в Изборния кодекс се правят, без да се залага на предварително направени анализи. 

„Притеснението ми от гласуваните промени е възможността за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес с имейл без никаква защита.“ 

В предаването „Преди всички“ Дечева допълни: 

„Важно за една ЦИК е да има апарат, който да върши професионална работа с длъжностни характеристики, различни от тези, които ние търсим като общество за членовете на ЦИК.“

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: