Политическият пъзел - обзор за 03.05. 2021 г.

Политическият пъзел - обзор за 03.05. 2021 г.

Държавният глава утвърди правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състав на ЦИК

Във връзка с приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс, държавният глава Румен Радев ще проведе на 5 май консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия, съобщават от прессекретариата на държавния глава. 

Покани са изпратени до парламентарните групи в 45-ото Народно събрание. Със свой указ днес държавният глава утвърди правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на ЦИК.  

ГЕРБ 

Депутатите на ГЕРБ направиха всичко възможно да предотвратят тези щети, които се нанасят на демокрацията в момента. Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ премиерът в оставка и лидер на партията Бойко Борисов. „Няма да има следващо правителство, независимо от резултата", категоричен бе той, като допълни, че служебно правителство на кандидат-президента Радев, което да управлява месеци наред, е целта според него. Смущаващо по думите му е, че в закона е записано да има видеонаблюдение „при възможност". Кой ще определи тази възможност и при какъв критерий, попита той. 

Притеснява ме, че НС започна да приема законите бързо без обществено обсъждане, каза от своя страна министърът на правосъдието в оставка Десислава Ахладова. В този парламент видяхме нещо нечувано: закон за съдебната власт, НПК, Изборен кодекс се приеха за първи път, без да се допитат ресорните министерства, ВСС. ИК видяхте за колко дни беше приет, без да бъдат поискани становищата на тези институции, за първи път видяхме, че нито гражданите, нито заинтересованите лица могат да участват в обществените консултации, добави Ахладова. 

Въпреки критиките премиерът в оставка призова съпартийците си да не сезират Конституционния съд заради новите изборни правила. Борисов коментира и намерението на БСП да върнат и последния, трети мандат за съставяне на правителство, като го окачестви като страх и отказ за поемане на политическа отговорност. В заключение той заяви, че категорично няма да се кандидатира за президент. 

БСП 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува изказването на премиера в оставка Бойко Борисов. „При обективната невъзможност да се състави ново правителство, всеки ден протакане осигурява време на вашето да раздадете още концесии, да изхарчите безконтролно последните пари в бюджета, да назначите за пет години напред верните си хора във второто и третото ниво на властта", написа тя в профила си във Facebook. Според нея в настоящата ситуация е по-добре да има служебен кабинет, назначен от президента Радев, който да поеме отговорност за управлението на страната, отколкото оставане на правителството в оставка. 


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: