Политическият пъзел - обзор за 29.04.2021 г.

Политическият пъзел - обзор за 29.04.2021 г. Снимка: pixabay

Президент

Президентът Румен Радев ще връчи на 5 май 2021 г. от 11,00 часа третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП, съобщиха от пресцентъра на „Дондуков" 1. Левицата е третата по големина парламентарна група в Народното събрание и трябва да излъчи кандидат за министър-председател, на който Радев да даде мандата.

Парламент

Съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) се намалява на 15 членове и ще се назначава от президента въз основа на предложения на парламентарните партии и коалиции след проведени от държавния глава публични консултации, решиха окончателно депутатите с поправките в Изборния кодекс.

Отпада лимитът за разкриване на до 35 секции извън Европейския съюз, а режимът за разкриване на секции зад граница се облекчава.

Депутатите приеха още при броенето на бюлетините и попълването на изборните протоколи в секционните комисии да има видеонаблюдение. То ще се предава онлайн.


ГЕРБ-СДС

„Няма смисъл мандатът да се бави. Трябва да се върне по най-бързия начин и да се обяви дата за предсрочни избори", заяви Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, която е най-голямата в Народното събрание, но никоя от останалите политически сили не пожела да разговаря с нея за оползотворяване на първия мандат. Следващата политическа сила - „Има такъв народ" на Слави Трифонов, пък директно върна втория мандат още при получаването му.


„Демократична България"

„Първите два мандата се връчват по големина. Очаква се тези политически сили да могат да реализират своето представителство в парламента, да излъчат чисто политическа формула. Третият мандат е кризисен мандат и затова е по усмотрение на президента."

Това каза пред бТВ съпредседателят на „Демократична България" (ДБ) Христо Иванов.

Икономически ситуацията не е добра, но това се дължи основно на ковид кризата, каза в „Денят започва" председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от „Демократична България" Георги Ганев. 

 

„БСП за България"

Получихме покана от президента Румен Радев да се явим на 5 май от 11,00 часа за третия мандат. Ще постъпим така, както сме ви казвали и преди - решението зависи от нашите колективни органи на партията. Днес се провежда извънредно заседание на Изпълнителното бюро, което да вземе решение за дата и час за свикване на Националния съвет, където да обсъдим ситуацията и да вземем решение как да постъпим с третия мандат", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: