Електронно управление: Държавен хибриден частен облак

Електронно управление: Държавен хибриден частен облак Снимка: zopplus.com

Облакът ще е от полза за администрациите при осигуряване на информационна и комуникационна инфраструктура за предлаганите от тях електронни услуги за гражданите и бизнеса

В началото на юли е предвидено да заработи т.нар. Държавен хибриден частен облак, предаде БНР.  На него ще работят в момента съществуващите и новите информационни системи на централните и общинските администрации.

Системата е важна за осъществяването на т.нар. електронно управление на административните услуги. Като например системата за управление на европейските средства, единната система за туристическа информация, електронната система за обществени поръчки, които вече са в облака.

До края на май се очаква да приключат тестовите изпитания и качването на системите на общините. Започват и обучения на администраторите на „облака“ и на структурите от централната и местната администрация.

От Държавна агенция „Електронно управление“ посочват, че облакът ще е от полза за големите и малките администрации при осигуряване на необходимата информационна и комуникационна инфраструктура за предлаганите от тях електронни услуги за гражданите и бизнеса.

Проектът предвижда да има център за данни край София, интернет възел и център за възстановяване на данни при бедствия и аварии край Велико Търново.

Изграждането на облака продължава поетапно от 2-3 години.

През лятото на 2020 г. беше обявено, че са отпуснати 54 млн. лв. - 46 млн. лв. са по европейско финансиране, а 8 млн. лв. - по национално. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: