Електронното банкиране в услуга на банковия сектор

Електронното банкиране в услуга на банковия сектор

Клиентите имат достъп до всичко, без да се ограничават от физическото си място или време.

Онлайн услугите спестяват време и пари, хората се чувстват удобно да пазаруват от дома си в защитена среда. Развитието на технологиите все повече улеснява нашето ежедневие и банковият сектор не прави изключение. По отношение на банковия сектор онлайн услугите увеличиха приходите и продажбите на финансовата индустрия, като предоставят все повече възможности за онлайн транзакции. 

Какво е е-банкиране?

Голямата част от клиентите на банките днес използва интернет, което повишава значението на електронното банкиране във финансовия сектор. С развитието на технологиите финансовата индустрия използва все повече технологията, за да осигури на клиентите комфорт при парични транзакции. Е-банкирането е технологична възможност, при която за целите на транзакциите се използва електронен носител. То улеснява притежателите на банкови сметки, защото плащанията и прехвърлянето на пари могат да се извършат в реално време, през мобилен телефон, лаптоп, компютър или друго устройство.

Всеки, който ползва тази услуга в реално време, денонощно, може да направи справка за състоянието на своята сметка, за движението по сметката в определен период от време, да извършва банкови преводи и покупко-продажба на валута дистанционно, в удобно време и място. По всяко време на денонощието може и да търгува със стоки и услуги.

Основни характеристики на софтуера за електронно банкиране

В банковия софтуер има различни функции, които правят онлайн услугата по-надеждна и достъпна:

Услуга за теглене на пари
Проверка на начина на плащане
Процес на транзакция
Услуги за плащане на битови сметки
Услуга за дебитна карта
Услуга за теглене на депозит
Идентификация на клиента
Промени в данните за регистрацията на клиента
Детайлно банково обслужване 
Връзка с представители на банката
Инструкции за теглене на кредит
Услуга за обмяна на валута

Предимства на е-банкирането

Най-голямото предимство на услугата е, че дава на клиентите възможност да управляват и контролират парите си независимо от локацията в реално време, като всяка транзакция се отразява и е видима веднага. Благодарение на интернет вече купуваме или продаваме стоки, без значение от коя точка на света и по кое време на денонощието. С увеличаването на дела на електронната търговия се увеличава и значението на е-банкирането, което играе съществена роля при предоставянето на услуги за онлайн транзакции на клиенти. Онлайн услугите са задължителни, за да се осъществява успешна конкуренция на пазара на банкови услуги, както и да имат възможност банките да отговорят на световните  предизвикателства. Освен време, ще спестите и пари, защото таксата за превод, направен чрез онлайн банкиране, е значително по-ниска от тази на каса.

Сигурност

Въпреки това всяка електронна поща и компютърна система могат да бъдат атакувани от различни вируси и зловреден софтуер, с цел кражба на лична информация. Това включва пароли, кодове за достъп до интернет банкиране, номера на дебитни/кредитни карти, номера на лични документи и др. Един от най-големите митове за интернет е, че не е безопасен за парите ви. Това не е така, или поне не напълно. Безспорно интернет пространството може да бъде опасно за вашите пари, ако не спазвате няколко прости правила:

• Никога не влизайте в банкирането си през линкове от изпратени до вас e-mail-и. Дори и да ви изглежда, че вашата банка ви е изпратила мейл, НИКОГА не следвайте линка от този мейл, който ви приканват да натиснете. Вместо това отворете браузъра ви и изпишете внимателно адреса на вашата банка.
• Не използвайте опциите на браузъра за запаметяване на потребителско име и парола.
• Не ползвайте никога банкирането от чужди компютри, особено от обществено достъпни такива.
• Абонирайте се за услугите „SMS / E-mail известяване” задължително, за да виждате в реално време преводите от вашите сметки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: