Зимбабве заради икономическата криза разреши отстрел на слонове

Зимбабве заради икономическата криза разреши отстрел на слонове Снимка: pixabay

Властите на Зимбабве решиха да продават лицензи за убиване на слонове като част от борбата срещу икономическата криза, свързана с пандемията от коронавируса, съобщи CNN

Приходите от туризъм рязко спаднаха в страната поради ограниченията за международни пътувания по света. Африканската държава иска частично да ги компенсира с помощта на отстрел на слонове. Предполага се, че тази година ще бъдат издадени поне 500 лиценза.

Всеки лиценз ще струва от 10 до 70 хиляди долара, тоест очаква се печалба от няколко десетки милиона долара. Тинаше Фараво, говорител на Националните паркове и управлението на дивата природа в Зимбабве, отбеляза, че с подобни доходи поне ще се изплащат заплатите на служителите на отдела.

Общо популацията на слонове в страната е достигнала 100 хиляди. През последните години броят на произшествията, свързани с тях, се увеличи. Има и убити хора.

Активистите за защита на животните разкритикуваха плановете на Зимбабве, подчертавайки, че подобни практики могат да доведат до увеличаване на броя на произшествията. Според тях животните могат да започнат да отмъщават за своите роднини.

Зимбабве не е първата африканска държава, която решава да подобри собствената си икономика с помощта на слонове. Намибия обяви подобни планове през декември миналата година. В този случай обаче това беше продажба, а не отстрел.

През последните десетилетия популацията на слоновете в Африка е намаляла, включително поради случаи на бракониерство, но в южната част на континента, напротив, броят им се е увеличил.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: