Актуална информация за епидемичната обстановка на 23.04.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 23.04.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 143,4 милиона души, от които над 3,05 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" повече от 144,7 милиона души са се заразили в света, над 3,07 милиона са починали.

Лидер по брой потвърдени случаи остават САЩ, където са открити 31,9 милиона заразени. На второ място е Индия (16,2 милиона), на трето - Бразилия (14,1 милиона).

Европейската комисия (ЕК) възнамерява да съди британско-шведската компания AstraZeneca за неизпълнение на обещанията за доставка на ваксина срещу коронавирус.

Експерти от центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ ще обсъдят днес безопасността на ваксината на „Джонсън & Джонсън", съобщава Си Ен Ен. Очаква се да бъде взето решение за по-нататъшно използване на ваксината, чиято употреба беше временно спряна след съобщения за шест случая на кръвни съсиреци при жени след ваксинация. На среща миналата седмица специалистите не взеха решение, като посочиха липсата на данни за връзка между ваксинацията и появата на тромбози. Препаратът вече е поставен на близо 7 млн. души в САЩ.

Най-много нови случаи на заразени с коронавирус в света за последните 24 часа е имало в Индия, съобщиха Ройтерс и Би Би Си. Потвърдените нови случаи там са били 314 835. Починалите в азиатската държава са били 2104. Болниците в столицата Делхи алармираха, че страдат от недостиг на кислород и 99 процента от леглата в интензивни отделения са заети. Страната се бори с втората вълна на коронавирус и общият брой на заразените с COVID-19 там премина 16 милиона.

Индийският вариант на коронавируса е засечен за първи път в Белгия при група студенти, пристигнали този месец от Индия с прекачване на парижкото летища „Роаси", предаде Франс прес.

У нас:

Падат още противоепидемични мерки. Стадионите ще бъдат отворени за публика още от утре. Фенове ще се допускат на спортните съоръжения на открито. Ще може да се запълват максимум 30% от техния капацитет. Броят на запалянковците обаче не трябва да надвишава 1000 души в сектор. От утре ще бъдат отворени езиковите и образователните центрове.

От 30 април до 10 май ще бъдат обявени зелени коридори за свободно ваксиниране без предварително записан час, обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след заседание на националния ваксинационен щаб. Зелени коридори ще има там, където екипите са подготвени и желаещи да работят, като списъкът с центрове ще бъде обявен за цяла България в понеделник, допълни Кунчев.

Новоустановените случаи на COVID-19 през последното денонощие са 1681, което е около 14% от взетите проби. Това съобщи главният санитарен инспектор Ангел Кунчев пред Нова тв. Починали са 103 души. Броят на пациентите в ковид-отделенията намалява до 8309, като 781 са под интензивни грижи.  

Здравният министър Костадин Ангелов събщи на брифинг в петък, че от 1 май в България ще се влиза по три начина: с ваксинационен сертификат, отрицателен тест за коронавирус или тест, доказващ, че човек е преболедувал коронавируса.  

След британските туроператори и германските анулираха почивките до България за началото на летния сезон през май и юни, защото страната ни се намира в рисковата „червена" зона за COVID-19. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: