Политическият пъзел - обзор за 23.4 2021 г.

Политическият пъзел - обзор за 23.4 2021 г. Снимка: pixabay

Народно събрание

Депутатите приеха на първо четене промени в Изборния кодекс, предложени от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ" (ИТН).

Законопроектът на ИТН предвижда гласуване само с машини в секциите с над 300 избиратели; видеонаблюдение при броенето на гласовете в избирателните секции и РИК-овете; смяна на сегашната ЦИК и намаляване на състава й от 20 на 15 души; експериментално електронно гласуване на президентските избори; гласуване по пощата, отпадане на лимита от до 35 секции извън ЕС и „ако е възможно" - създаване на избирателен район „Чужбина", съобщи Медиапул.

ГЕРБ-СДС

След като поканените политически сили - „Демократична България" и „Има такъв народ", отказаха да преговарят по съставянето на правителство, Бойко Борисов нареди на кандидат-премиера Даниел Митов да върне мандата.

Малко по-късно номинираният за премиер от коалицията ГЕРБ-СДС Даниел Митов върна днес мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

„Има такъв народ"

Създаването на изборен район в чужбина се отлага, след като бъдат официално оповестени резултатите от националното преброяване на населението. То трябва да се проведе в периода от 7 септември до 3 октомври 2021 г. Това предвижда законопроектът за промени в Изборния кодекс, внесен от депутатите на Слави Трифонов, който беше одобрен в петък от парламента на първо четене.

Когато дойде мандатът при нас, тогава ще разберете какво ще направим. Това каза в кулоарите на Народното събрание Тошко Йорданов от „Има такъв народ", след като ГЕРБ обявиха, че връщат на президента проучвателния мандат за съставяне на правителство.

Йорданов посочи, че все още няма връчен мандат.

„Ще направим това, което трябва да направим в момента, в който ни дадат мандата”, каза депутатът и посочи, че не говорят предварително, съобщи БНТ.  

„Демократична България"

Механизъм за предвидимост при въвеждането и отмяната на противоепидемични мерки в страната предлагат с промени в Закона за здравето депутатите от „Демократична България" д-р Александър Симидчиев и Атанас Славов. 

„Изправи се! Мутри вън!"

Мая Манолова предложи до края на годината депутатските възнаграждения да бъдат намалени до средната заплата за страната. В момента основното възнаграждение на народните представители е равно на три средномесечни заплати на наетите в обществения сектор. Манолова предлага спестените пари да бъдат дадени за лични асистенти на хората с увреждания.

„БСП за България"

От БСП обявиха, че внасят предложение, с което да замразят заплатите на нивото от 44-то Народно събрание.

В последните дни на своето управление правителството на Бойко Борисов ударно назначава и преназначава директори на драматични и оперни театри, съобщиха от БСП.

БСП ще внесе предложение за създаване на комисия по дигитализация, информационни технологии и иновации в Народното събрание:

„Създавайки тази платформа в най-висшия държавен орган, много по-лесно ще бъде за България да защитава своите национални интереси в темите, които ще определят бъдещето ни през следващите години. Това е стъпка към създаването на електронна здравна карта и електронни регистри за премахване на бюрокрацията по предложение на лидера на БСП Корнелия Нинова и създаване на електронно правителство.” Това заяви народният представител от БСП Благовест Кирилов. 

ДПС

Абсолютна лъжа е, че заплатите на народните представители се повишават с 25%. Това заяви депутатът от ДПС Хасан Адемов пред журналисти в кулоарите на парламента по темата за допълнителните възнаграждения на депутатите.

Тази сутрин премиерът Борисов заяви, че първото нещо, което са направили депутатите, е да си увеличат заплатите на 10 000 лв. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: