Мъск дава награда от $ 100 милиона за премахване на въглеродните емисии

Мъск дава награда от $ 100 милиона за премахване на въглеродните емисии Снимка: кадър

Предприемачът и милиардер Илон Мъск предложи на изобретателите 100 милиона долара награда за разработване на начин за борба с глобалното затопляне чрез премахване на въглеродния диоксид от атмосферата или океана, съобщава Reuters. Учени, инженери, предприемачи и новатори с оригинални идеи от цял ​​свят са поканени да сформират екипи и да се състезават за спечелването на наградата. 

„В момента имаме само една планета. Дори шансът да се случи бедствие да е 0,1%, защо да рискуваме? Това е лудост!", заяви Мъск.  

Той обяви намерението си да предложи колосалната сума за награди още през януари, но изложи правилата на състезанието на 22 април, Деня на Земята. Надпреварата за „най-голямата стимулираща награда в историята“ ще продължи четири години, до Деня на Земята през 2025 г. 

Според учените технологията за отстраняване на въглерода ще бъде от решаващо значение за постигане на целта въглеродните емисии да бъдат сведени до нула до 2050 г. Наред с постоянните усилия на страните за намаляването на емисиите, улавянето и съхранението на въглерод предизвиква нарастващ интерес, тъй като затоплящият се климат все повече разтопява ледниците, засилва тропическите бури и води до „наводнения в слънчев ден“ на крайбрежните райони. 

Технологията все още не е жизнеспособна в търговски смисъл. Според някои оценки до 2050 г. може да е необходимо да бъдат уловени около 10 милиарда тона въглерод. В свят, който всяка година отделя парникови газове, еквивалентни на около 50 милиарда тона въглероден диоксид, премахването му може да струва повече от $ 300 за метричен тон, отбелязва Reuters. XPRIZE, обявена от Мъск, има за цел да намери жизнеспособно решение за извеждане на 1000 тона от атмосферата годишно, с потенциал количеството да се увеличи драстично. Участниците трябва да предложат план, който да бъде прилаган поне 100 години.  

Финансираните от рисков капитал компании за отстраняване на въглерод са събрали $ 336,5 милиона миналата година, според PitchBook. Докато стартъпи от Силициевата долина подкрепят проектите за улавяне на въглерод, официалните власти са притеснени от бавния темп на намаляване както на емисиите, така и на емитентите, включително петролните компании, които се стремят да компенсират въздействието си върху климата. Според някои природозащитници фокусирането върху премахването на въглерода отразява липсата на решителност да се прекрати използването на изкопаеми горива.  

В понеделник фондацията XPRIZE обяви двама носители на отделна награда от 20 милиона долара за разработване на технологии за скриване на емисиите от електроцентрали в бетон. От началото на съществуването си фондацията е стартирала финансирането на проекти за над 140 милиона долара. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: