Ресторантьорите във Франция: Служителите избягаха от сектора

Ресторантьорите във Франция: Служителите избягаха от сектора Снимка: pixabay

Клиентите са готови да се върнат в заведенията, но това явно не е така за персонала

Според проучване, проведено от четири работодателски организации, представляващи сектора във Франция, се очаква при възобновяването на дейността на заведенията за хранене в средата на месец май, да липсват близо 100 000 служители в бранша, пише Le Figaro.

Заключенията от проучването са тревожни. Голям брой ресторантьори се опасяват, че след повече от година, белязана от пандемията и многократното затваряне, много служители са се насочили към други дейности и професии. Мнозина са преосмислили плановете си и са избрали да се преквалифицират, като са потърсили работа с по-подходящ работен график и сигурно заплащане.

Служителите в сектора досега са били защитени чрез мерките на правителството, като са получавали голяма част от заплатата си: помощите и обезщетенията им са се равнявали на 84% от нетната заплата до 30 април. Въпреки подкрепата от страна на държавата обаче, остава несигурността за собствениците на ресторанти дали ще се върне при тях персоналът. 

Ситуацията е още по-тревожна за заведенията за хранене и кафенетата към хотелите, където недостигът на работна ръка е явление, съществувало отпреди здравната криза. Още през 2016 г. експерти провеждат иззследване относно трудностите при набирането на персонал в сектора на кетъринга, за да установят причините за това. От резултатите става видно, че според 63% от служителите компаниите в сектора имат трудности при набирането на персонал заради твърде ниските заплати. Според данните от това изследване между 60 000 и 80 000 работни позиции остават свободни всяка година в кетъринг индустрията.

Други причини според анкетираните са: неплатените извънредни часове (51%) и ограничаващото работно време (46%). 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: