Политическият пъзел - обзор за 14 април 2021 г.

Политическият пъзел - обзор за 14 април 2021 г. Снимка: pixabay

Даниел Митов ще е кандидатът на ГЕРБ за премиер. Това съобщи тази вечер Бойко Борисов на заседание с депутатите на ГЕРБ. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда страната ни да има стабилно правителство. Според нея процесът по формирането му зависи изцяло от политическите партии и от това около какво ще се обединят. Йотова очаква от 45-ото Народно събрание да върне авторитета на българския парламент. Желанието на президентството е да има стабилно Народно събрание.

На пръв поглед се създава илюзията, че се намираме в тежка политическа ситуация, но аз не мисля така", заяви по БНТ Росен Плевнелиев, президент на Република България 2012-2017. Ние сме на края на един нормален цикъл, при който едно редовно избрано правителство отива към своя логичен край на мандата. Един редовно избран парламент също отива в историята. Намираме се в една стандартна процедура, Конституцията я е разписала много ясно. Аз като държавен глава забелязах, че Конституцията в трудни моменти работи, помага ни да минем по един демократичен начин към един нов етап на развитие в нацията, коментира още Плевнелиев.

Прокуратурата е неутрализирала организирана престъпна група за купуване на гласове, която е финансирана от лице, пребиваващо в страна извън Европейския съюз. Това стана ясно на брифинг с участието на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, ръководителя на Софийската градска прокуратурата Илиана Кирилова, както и нейния говорител Антоанета Панчева.


ГЕРБ-СДС

Ще предложа министър-председател с европейска ориентация", заяви днес председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. „Ще кажа името, след като ни бъде връчен мандат." Така той потвърди, че кабинет „Борисов 4" няма да има на този етап.

„Не искам да говоря с подробности, но ако има решение за съставяне на кабинет, ние ще участваме в него, тъй като сме в една коалиция. Тепърва предстоят разговорите, но смятам, че ние сме длъжни да подходим много сериозно към нашите избиратели - и по отношение на фигурата председател на НС... имаме предложение, но не е уточнено. И второ - ще имаме много сериозен кабинет. Аз смятам, че той трябва да бъде с хоризонт 4 години, да предложим нашите политики, а какво ще реши парламентът, е друг въпрос", заяви по БНТ лидерът на СДС Румен Христов.


„Демократична България"

До 30 дни Върховният административен съд би трябвало да се произнесе за видеозаснемането и излъчването от броенето на бюлетините при избори. Делото се води по жалба на „Демократична България" срещу указания на ЦИК и Комисията за защита на личните данни, с които бе забранено заснемането на обработването на гласовете след края на изборния ден. „По-добре е да се произнесе съдът на ЕС. Моето лично мнение е да има видеонаблюдение, защото се гарантира един прозрачен изборен процес, и то в реално време", каза прокурорът Христо Ангелов.


„Изправи се! Мутри вън!"

Адвокат Николай Хаджигенов обяви, че е готов да заеме поста министър-председател. По думите му той не се страхувал от отговорността и очаквал разговори с останалите партии в новия парламент. Заявката му идва само няколко дни, след като каза, че ще се „жертва" за министър. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: