Гърция назова най-търсените професии по време на пандемията

Гърция назова най-търсените професии по време на пандемията Снимка: pixabay

Интересното е, че работодателите в сегашната ситуация търсят предимно нискоквалифициран персонал

В Гърция определиха категориите работници, които са имали най-голям шанс да си намерят работа през 2020 г. – първата година от  пандемията, съобщава Ekathimerini. Това са работниците, заети в производството на храни, шофьорите, рибарите и операторите на различни машини, в това число почистващи.

Според анализ на Министерството на труда на Гърция и Националния институт по труда и човешките ресурси в страната се наблюдават редица промени на местния пазар на труда. През миналата година според данни от изследването най-често са наемани на работа работници в производството на храни, напитки и тютюн, като най-търсени са били те в регионите на Източна Македония и Тракия, Северно Егейско море и Атика – 10 868 новоназначени и само 1894 безработни.

На второ място са рибарите с 1799 наети лица през миналата година и едва 387 безработни в сектора. Най-много обяви за наемане в риболова и рибната промишленост е имало в района на Йонийските острови, Северно Егейско море, Източна Македония и Тракия.

Трети сред търсените професии се нареждат шофьорите и операторите на машини, следвани в списъка от търговци, агенти на недвижими имоти и заетите в сферата на услугите (почистване, дистрибуция, логистика). Интересното е, че 80% от работните места с най-голямо регистрирано търсене по време на пандемията са били за нискоквалифициран персонал. Все пак според изследването 12% от всички новосъздадени работни места през 2020 г. са изисквали високо ниво на работни знания и умения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: