На Марс зарегистрираха едни от най-силните земетресения

На Марс зарегистрираха едни от най-силните земетресения Снимка: ixbt.com

Според земните стандарти те са слаби

Изследователският апарат InSight, който е на Марс вече повече от две години, наскоро регистрира едни от най-силните за цялата история на наблюденията марсотресения, съобщи интернет сайтът ixbt.com.

Техният магнитуд е 3,3 и 3,1 бала. Това е твърде малък интензитет за Земята, но достатъчно голям за Марс, чиято геоложка активност е значително по-ниска от тази на нашата планета. Освен това, според наличните данни, на Марс просто няма тектонични плочи.

За сравнение, най-силните от зафиксираните трусове на Марс са със сила от 3,6 и 3,5 бала. При това, както и на Земята, много по-често са фиксирани слаби трусове. Апаратът  InSight е регистрирал повече от 500 такива, т.е. почти по един трус на ден.

Епицентър на трусовете е районът Cerberus Fossae, който е и източник на споменатите по-горе най-силни марсотресения. Учените отбелязват, че всички големи земетресения на Марс се различават от слабите и незначителните, тъй като ри тях разпространението на сеизмичните вълни протича  подобно на това, което се случва на Земята, т.е. то е доста праволинейно. Слабите трусове на Марс се характеризират с разсеяно разпространение на вълните, както е на Луната.

Също така експертите на мисията подчертават интересна закономерност: миналите и сегашните силни трусове са записани през марсианското лято, въпреки че при наличието на такава малка извадка това може да бъде просто съвпадение.

InSight се намира на Марс вече 859 дни, докато мисията първоначално е била предвидена за 728 дни.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: