Долмените в Странджа планина - енергия на Земята и силата на Космоса

Долмените в Странджа планина - енергия на Земята и силата на Космоса Снимка: obekti.bg

Хилядолетните долмени – неразгадаемата тайна на Сакар планина

Долмените са древни мегалитни съоръжения, изградени от няколко отвесни и хоризонтални каменни плочи. Свързани са с религиозните вярвания на древните хора. Според изследователите в България най-висока концентрация на подобни структури има в планините Странджа, Сакар и Източния дял на Родопите, съобщава БНР.

                                                                                                                                                     Снимка: Венета Николова

Хората вярвали, че в тях живеели змейове, които олицетворявали мъжката сила. В Сакар има много песни и легенди за кражби на девойки от змейове със златни криле, които обитавали тези каменни къщи.

Тези монолитни „къщички“ са били подредени с необяснима лекота от човешка ръка. Гробници, астрономически обсерватории, светилища… Не се знае със сигурност за какво са служили.

Веселин Кълвачев, директор на Общинския исторически музей в Тополовград, има своя теория за произхода на долмените: „Някога хората са усещали силата на природните дадености на гранита, кварца и са ги използвали. В тези мегалитни структури те са медитирали, лекували са се там. И са търсили връзка с боговете. Това са изключително древни, неразгадани конструкции, които притежават много голяма и полезна сила.“

Според едно местно поверие долмените притежават лечебни сили, затова жените, които не можели да заченат, минавали през отвора на каменните дупки с надеждата, че ще се сдобият с рожба.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: