Уроци по лидерство от няколко спортни легенди

Уроци по лидерство от няколко спортни легенди Снимка: https://pixabay.com/

Спортът е важна част от американската култура по много причини. Драмата, атлетизмът и личните истории създават интензивно визуално и емоционално изживяване.

Но понякога спортът означава повече от това да гледате мач с бира и чипс в ръка и легендите ни помагат да научим нещо повече за него. Ето едни от най-добрите спортни легенди и техните уроци за лидерството.

Джаки Робинсън – този, който промени историята.

Джаки Робинсън е различен от другите легенди в този списък. Бейзболен играч по природа и член на Залата на славата на бейзбола, постиженията му надхвърлят обикновения свят на спорта. През 1947 г., цели 20 години преди Върховният съд на САЩ да признае валидността на междурасовите бракове, Джаки Робинсън става първият цветнокож, който играе в изцяло белия бейзбол на висшата лига. Както се разказва в много книги и филми, той издържа на жестоките и непрестанни вербални нападения както от страна на феновете, така и от тази на играчите. С очевидното съзнание за ролята, която играе в буквално променящата се американска история, той издържа на целия негативен натиск и вероятно допринася много повече за гражданските права, отколкото всеки спортист в историята.

Майкъл Джордан – този, който направи други по-добри от себе си.

Майкъл Джордан е широко признат като най-великия баскетболист в историята на играта. Вероятно има много причини за успеха му. Неговата изключителна работна етика. Неговото силно желание да се състезава. Неговата отдаденост на играта. Но урокът, който получихме от него, нямаше нищо общо с индивидуалните признания. Той ни показа, че за да спечелиш, не е достатъчно да бъдеш най-добрият играч на терена. За да спечелиш, трябва да направиш своите съотборници по-добри от теб. И това е истинското лидерство.

Джери Райс – този, който тренираше по време на играта.

Подобно на други легенди, Джери Райс е широко възприеман като най-великия играч на своята позиция и според някои най-големия футболист на всички времена. Той държи десетки рекорди на NFL. Неговите постижения са толкова неоспорими, че множество спортни експерти вярват, че три от десетте му рекорда в NFL никога няма да бъдат подобрени. Джери се отличаваше с невероятната си работна етика. На практика други играчи биха се върнали на мястото си, след като хванат пас. Но не и Джери. Ако искате да бъдете най-добрият сред най-добрите, последвайте примера му.

Уейн Грецки – този, който мислеше в перспектива.

Уейн Грецки определено е спортист, който напълно доминираше в неговия спорт. Той беше обявен за MVP на Националната хокейна лига първите осем години, в които играеше в нея. Грецки все още притежава 60 рекорда в лигата. Спортистът споделя, че дължи голяма част от постигнатите успехи на баща си, включително перспективното си мислене: „Пързаляйте се до мястото, където шайбата отива, а не до мястото, на което е била."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: