Археолози откриха загадъчни постройки на възраст 7000 години

Археолози откриха загадъчни постройки на възраст 7000 години Снимка: visualhunt.com

Огромни каменни паметници с неизвестно предназначение, намиращи се в северната част на Арабския полуостров, разкриват своите тайни. Те са хиляди години по-стари от пирамидите в Гиза.

Още през 2017 г. в южната част на арабската пустиня Голям Нефуд археолози откриха огромни каменни структури, разположени върху вулканични полета.

 

Нови изображения, получени от космоса и направени от спътникова система, позволиха да се изясни, че на участъка се намират 104 нови съоръжения. Снимките показаха мащаба и количеството на загадъчните каменни паметници върху пустинното поле.

 

Първоначално съоръженията са наречени „врати" или „порти“, тъй като, погледнати отгоре, изглеждат като две къси дебели колони от натрупани купчини камъни, които са свързани с много по-дълги и по-тънки стени с дължина от 15 до 616 метра. След по-детайлно проучване обаче, те получават названието „мустатили", което в превод от арабски означава „правоъгълник", тъй като всички съоръжения имат правилна правоъгълна форма.

 

Според резултатите от ново детайлно изследване на археолози от германския Институт по химична екология  „Макс Планк“ под ръководството на Хю Гроукат, каменните структури в Саудитска Арабия могат да се окажат най-старите архитектурни паметници в света.

Това съобщава Science Alert.

 

Целта на изграждането на мустатиловите структури все още е малко изучена, но новите данни подсказват, че те биха могли да бъдат използвани за провеждане на ритуали.

 

„Предполагаме, че съоръженията представляват ритуални места, където са се събирали групи от хора, за да извършват някакви все още неизвестни за нас религиозни действия - казват археолозите. - Възможно е това да са били места за жертвоприношения на животни."

 

Археолозите смятат, че първоначално много от мустатилите са имали платформи, монтирани в двата края на „правоъгълника". На една такава платформа те откриват праисторическа „картина" с геометрични фигури. Изследователите отбелязват, че подобно нещо никога преди не се е срещало в скалното изкуство, „дизайнът на картината" се оказва уникален за целия свят.

 

„Напълно вероятно е тези структури да са били визуално много впечатляващи и може би и доста ярко оцветени", каза водещият автор на изследването Хю Гроукат.

Във вътрешността на мустатилите са намерени няколко артефакта, свидетелстващи за това, че съоръженията не са били използвани през цялата година. Освен това дългите стени се оказват много ниски и по тях няма видими отверствия за вход. Ето защо учените отхвърлят хипотезата, че структурите са били използвани като заграждения за животни.

 

Приоритетна засега е хипотезата, че тези паметници са били място за извършване на ритуали, но все още не е ясно какви по-точно са били те. Най-големият мустатил, открит до момента, заема площ от 22 хиляди квадратни метра.

 

Забележителното е, че повечето от структурите се намират в изключително сухи места, както и в безплодни полета върху вулканична лава. Предполага се обаче, че преди около 7000 години климатът по тези места е бил по-влажен, отколкото днес.

 

По онова време местните жители активно са се занимавали с животновъдство и лов на диви животни. Така че, според изследователите, мустатилите биха могли да бъдат и начин те да обособят и да маркират своята територия в ожесточената конкурентна борба за пасища в сложните и непредсказуеми условия на Арабия.

 

Възрастта на каменните структури показва, че вероятно те са по-стари от знаменития английски Стоунхейндж. Датирането на съоръженията е било проведено по намерените остатъци от дървени въглища, които са били подложени на радиовъглероден анализ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: