Ново експертно изследване на коронавируса поиска СЗО

Ново експертно изследване на коронавируса поиска СЗО

Хипотезата, че коронавирусът, предизвикал пандемия, е изкуствено създаден, изглежда, не е окончателно отхвърлена

Тедрос Гебрейесус, ръководител на Световната здравна организация, поиска ново експертно разследване на хипотезата, че вирусът, предизвикал коронавирусната пандемия, може да е бил изпуснат от лаборатория в Китай, предаде Франс прес, цитирана от БНР. Гебрейесус разкритикува и липсата на достъп до необработени данни за международните експерти по време на тяхното разследване в Китай за произхода на пандемията. 

Според доклада, подготвен след разследване в китайския град Ухан и представен на 29 март, е „вероятно до много вероятно SARS-2 коронавирусът да е възникнал в прилепите, след което да е достигнал до човека посредством още едно животно". Според учените е възможно и вирусът да е бил прехвърлен директно от прилеп към човека, а също така и да се е появил извън Китай и да е бил пренесен там чрез замразена храна. Сред заключенията в доклада е и това, че разпространението на COVID-19 вероятно е започнало няколко месеца преди първоначалното му засичане. 

Разследването, инициирано от СЗО, беше проведено от 17 международни и 17 китайски учени, но достоверността на заключенията в него беше предварително оспорвана. Екипът на организацията срещна редица трудности при влизането си в Китай и работата успя да започне едва през януари - година след началото на епидемията в страната. 

Гебрейесус подчерта, че учените не са достигнали до категорични изводи и факти. „Засега всички хипотези остават възможни. Ще са ни нужни допълнителни изследвания“, заяви той при представянето на доклада. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: