Индексът на цените на производител през февруари се увеличава с 1,3%

Индексът на цените на производител през февруари се увеличава с 1,3% Снимка: dobrudjabg.com

НСИ публикува индексите на цените на производител в промишлеността за февруари 2021 г.

   1. Общ индекс на цените на производител в промишлеността 

Общият индекс на цените на производител през февруари 2021 г. се увеличава с 1,3% спрямо предходния месец. Повишение е регистрирано в преработващата промишленост - с 2,0%, а намаление е отчетено в добивната промишленост - с 3,1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,3%. 

По-голямо увеличение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на основни метали - с 5,4%, производството на химични продукти - с 2,9%, и производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2,5%. Съществено понижение на цените е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 1,3%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - по 1,0%.

Общият индекс на цените на производител през февруари 2021 г. се увеличава с 3,1% в сравнение със същия месец на 2020 г. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - със 17,4%, в преработващата промишленост - с 3,3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,6%.

По-значителен ръст е отчетен при: производството на основни метали - с 29,9%, производството на химични продукти - с 4,8%, и производството на хранителни продукти - с 3,7%. Съществено намаление на цените се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 2,9%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1,7%.

Фиг. 1. Общ индекс на цените на производител в промишлеността (2015 = 100)

     2. Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари 2021 г. се увеличава с 0,9% спрямо предходния месец. Повишение е регистрирано в добивната промишленост - с 5,6%, и в преработващата промишленост - с 1,5%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление с 0,5%. 

По-голямо увеличение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти - с 5,3%, производството на основни метали - с 2,4%, производството на метални изделия, без машини и оборудване и производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - по 2,3%. Понижение на цените е отчетено при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0,8%, и при производството на облекло - с 0,5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари 2021 г. нараства с 1,1% в сравнение със същия месец на 2020 г. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 16,6%, и в преработващата промишленост - с 1,2%, а намаление се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,8%.

Спрямо февруари 2020 г. значителен ръст в преработващата промишленост е регистриран при производството на основни метали - с 18,0%, и при производството на химични продукти - с 9,3%. По-ниски цени са отчетени при производството на облекло - с 2,9%, и при производството на тютюневи изделия - с 0,8%.

Фиг. 2. Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността (2015 = 100)

     3. Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през февруари 2021 г. се увеличава с 1,8% спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2020 г. увеличението е с 6,2%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: