Бизнесът може да кандидатства за държавна помощ от тази седмица

Бизнесът може да кандидатства за държавна помощ от тази седмица


Затворените заради ограниченията във връзка с епидемиологичната ситуация икономически сектори ще могат да кандидатстват от тази седмица за държавна помощ. Това съобщи за БНР министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Модулът в НАП за кандидатстване в третата фаза за подпомагане на бизнеса ще бъде отворен. 

В момента е в ход втора фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси. Всички кандидати, одобрени и получили подкрепа в първа фаза на програмата, ще получат съобщение от приходната агенция с покана за продължаване на подпомагането със средства за оборотен капитал, поради преустановяване на дейността си за периодите февруари или февруари и март 2021 г. 

Предстои да бъде обявен механизмът за подкрепа и параметрите за кандидатстване по трета фаза от проекта, която касае предприятията, засегнати от противоепидемичните мерки, въведени от 22 март 2021 г. В тази трета фаза на програмата ще се кандидатства отделно, уточняват от НАП. 

До момента НАП е изплатила над 75 милиона лева по механизма за подкрепа с оборотен капитал на над 6000 фирми. Помощ е дадена за дейността на повече от 15 000 обекта, от които над 70% процента са ресторанти. 

„Успоредно, докато кандидатстват компаниите, ще очакваме нотификацията от ЕК, защото без нотификация за конкретната държавна помощ не можем да пристъпим към изпълнението ѝ", каза още министърът на икономиката Лъчезар Борисов. По думите му структурата на мярката ще е такава, че по-голямата част от бизнесите ще бъдат подпомогнати с 20%, а една част от тях с 10% от загубения оборот. 

„Към момента министерствата на икономиката и на труда и социалната политика са интервенирали в бизнеса 1,9 млрд. лева и още 400 млн. лева са в ход. Активни остават мерките „60 на 40" и „80 на 20", по които близо 1 млрд. лева са инвестирани в икономиката и са подпомогнати близо 300 хиляди работни места", добави той. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: