Актуална информация за епидемичната обстановка на 27.03.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 27.03.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 125,1 милиона души, от които 2,7 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" над 126,1 милиона души са се заразили в света, над 2,7 милиона са починали.

Лидер по брой потвърдени случаи са САЩ, където са идентифицирани 30,1 милиона заразени. Бразилия е на второ място (12,4 милиона), на трето - Индия (11,9 милиона), на четвърто - Франция (4,5 милиона), на пето - Русия, на шесто - Великобритания (4,3 милиона инфекции).


Бившият ръководител на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) Робърт Редфийлд заяви в интервю за CNN, че не вярва в естествения произход на коронавируса и е склонен да обмисли възможна версия на теч от лаборатория. Тази версия беше отречена от китайските власти; експертите на СЗО също я счетоха за малко вероятна.

Броят на новите случаи на COVID-19 в Германия за втори пореден ден надхвърля 20 хиляди и според ръководителя на Института „Роберт Кох" Лотар Вилер показателят може да се увеличи до 100 хиляди, ако разпространението на инфекцията не бъде задържано.

Германските власти са разпоредили на всички пристигащи от редица европейски държави, включително Франция, Австрия, Дания и Чехия, да предоставят отрицателен тест за коронавирус на границата. Въведена е и десетдневна карантина за пътуващите.

В Полша броят на хората, заразени с коронавирус през изминалия ден, надхвърли 35 хиляди души - това е най-високият показател за цялата епидемия в страната. Властите обявиха въвеждането на допълнителни ограничителни мерки.

В Унгария, където показателите също се влошават всеки ден, властите, напротив, планират да облекчат карантинните мерки след великденските празници: по-специално магазините ще отворят и вечерният час ще започва по-късно.

На този фон Световната здравна организация призовава световната общност да предостави 10 милиона дози ваксина на 20 страни чрез международния механизъм Covax.

Междувременно Брюксел и Лондон не могат да се споразумеят за разпространението на ваксини. Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан заяви, че Великобритания изнудва Европейския съюз.

В петък Европейската агенция по лекарствата одобри съоръжения за производство на коронавирусни ваксини в Нидерландия и Германия.

Ограничителните мерки в Гърция са удължени до 5 април. Въвежда се задължителен седмичен Covid тест в транспорта, училищата и заведенията. Засега не се обсъжда премахване на едноседмичната карантина за  влизащите в страната.

От началото на месец април започва раздаването на безплатни тестове в аптеките на Гърция. Лимитът за всеки гръцки гражданин е по един тест на седмица, на него имат право и децата, предава кореспондентът на БНР в Гърция.

У нас:

До месец-два пандемията ще премине - такава прогноза направи премиерът Бойко Борисов, съобщи БНТ.

1 милион ваксини ще получи България през април, като 5000 от тях ще дадем на Република Северна Македония, за да покажем братското си отношение на дело, обясни той.

Медицински центрове искат по 15 лв. за сертификат за ваксина, а според здравната инспекция документът трябва да е безплатен, съобщи Би Ти Ви.

Новите случаи на коронавирус у нас са 4129. Положителни са 22 процента от общо направените през последното денонощие 18 656 теста.

Най-много новозаразени има в столицата – 1110.

Следват областите Пловдив – 342, Варна – 325, Бургас – 269.

Хоспитализираните вече са 9430, 751 от тях са в интензивни отделения. Починалите за денонощие са 89.  Излекувани са 2979 души.

През изминалото денонощие са поставени 14 627 дози ваксини. Така общо поставените дози до момента вече са 430 228. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: