Актуална информация за епидемичната обстановка на 12.03.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 12.03.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

Австрийският канцлер Себастиан Курц възнамерява да се ваксинира с препарата, произведен от AstraZeneca, заяви той пред репортери на 12 март.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри четвърта ваксина срещу коронавирус на 11 март. Тя е на фармацевтичната компания Johnson & Johnson, съобщи Ройтерс.

Всички жители на САЩ на възраст над 18 години трябва да имат достъп до ваксината срещу COVID-19 до 1 май 2021 г., заяви американският президент Джо Байдън.

Европейската комисия (ЕК) ще предложи въвеждането на сертификат, който обаче няма да е имунизационен паспорт. Това е заявил комисарят по правосъдие Дидие Рейндерс, цитиран от Ройтерс.  

Държавите, които спряха временно ваксинирането с AstraZeneca до изясняване на връзката между случаите на тромбози и ваксинирането, станаха 10.  

Министърът на здравеопазването на Словакия Марек Крайчи подаде оставка, за да тушира различията в правителствената коалиция. Те възникнаха заради поръчката на Словакия на ваксината Sputnik V срещу коронавирус, която не е регистрирана в Европейския съюз.

У нас:

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на AstraZeneca да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й.

Жена на 57 години е починала няколко часа след като е ваксинирана с препарата на AstraZeneca в Пловдив, съобщи министър Костадин Ангелов. Което е наложило спирането на ваксинациите с този препарат.

През изминалото денонощие новите случаи на заразени с коронавирус са 3121 при направени 17 277 теста, показват данните от Единния информационен портал, или 18,1% нови случаи на заболели с инфекцията.

Вчерашното твърдение на здравния министър проф. Костадин Ангелов, че у нас има смъртен случай след поставена ваксина, беше опровергано днес от шефа на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Пред БНТ тази сутрин Кирилов обяви, че няма потвърден такъв случай. По същото време пред Нова телевизия главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също каза, че не знае за такъв случай.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: