Предвидени са над 400 млн. лв. повече за изграждане на пътни отсечки

Предвидени са над 400 млн. лв. повече за изграждане на пътни отсечки Снимка: mrrb.government.bg

Над 400 млн. лв. повече са предвидени тази година за изграждане на нови пътни отсечки и преодоляване на част от проблемите със свлачищата по републиканската пътна мрежа

„Над 400 млн. лв. повече са предвидени тази година за изграждане на нови пътни отсечки и преодоляване на част от проблемите със свлачищата по републиканската пътна мрежа.“

Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев на церемония по връчване на годишни награди за „Принос в пътната безопасност“, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

„Продължават усилията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за подобряване състоянието на пътищата“, допълни Йовев и подчерта, че само за последните 4 години бяха изградени или са в процес на строителство 522 км магистрали, скоростни пътища и други обекти от републиканската пътна мрежа. 

Със  средства по програми на ЕС и от държавния бюджет са ремонтирани или са в процес на изпълнение близо 4000 км републикански пътища.

„Безопасността на пътищата трябва да бъде ангажимент и обща кауза на всички институции и цялото общество“, беше категоричен Йовев. По думите му пътната безопасност не е едностранен процес и е отговорност на всички участници в движението, както и на стопаните на пътя, на проектантите, на строителите.

В посока повишаване безопасността на пътната инфраструктура е и работата за подобряване на нормативната база, техническите правила и норми, с които да се гарантира строителството на пътища, съобразени с най-съвременните изисквания и особености на движението и трафика, каза още Йовев. 

Зам.-министърът посочи, че според статистиката миналата година в страната са станали 5710 пътнотранспортни произшествия, от които 97,41% са поради извършени нарушения от водачите.