Туристическите камари с искане за отмяна на PCR тестовете от 15 април

Туристическите камари с искане за отмяна на PCR тестовете от 15 април Снимка: МС

Две от туристическите ни обединения поискаха много спешни действия от страна на Министерството на туризма, за да бъдат активизирани продажбите на туристически услуги у нас

Варненската туристическа камара и Бургаската регионална туристическа камара изпратиха официално писмо до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, в което настояват за отмяна на PCR тестовете за туристите от 15 април 2021 г., съобщи bgtourism.bg.

В писмото се посочва, че България изостава от конкурентните съседни дестинации, които предприемат активни действия за увеличаване на потока от туристи към тях. Гърция например вече финализира споразумение с Румъния за двустранно отваряне на пътуванията с цел туризъм. Турция от своя страна премахва изискването за PCR тестове за туристи от 15 април 2021 г. и е уведомила за тези облекчения туроператорите от Украйна, Румъния, Молдова.

От българските туристически организации заявяват, че докато летен сезон 2020 е бил отчасти спасен от румънските туристи, то в сегашната ситуация вече се случва точно обратното и резервациите от Румъния са спаднали драстично. Липса на резервации се наблюдава и за Великденските празници у нас вече от седмици.

От организациите твърдят, че ако до средата на март не се вземе решение за отмяна на PCR тестовете от втората половина на април, то голяма част от хотелите ни по Черноморието ще останат затворени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: