Мистерия: Мястото в Италия без COVID

Мистерия: Мястото в Италия без COVID Снимка: wikipedia

Населението на остров Джильо в Тоскана, изглежда, е имунизирано срещу COVID-19 и това е истинска загадка

Пристигащите на острова пътници и туристи с положителен тест, колкото и да е странно, не заразяват никого, пише La Presse. Вероятната причина за това е, че островът е бил в миналото огнище на атипична пневмония, причинена от друг коронавирус, поради което жителите му не се разболяват от вируса. 

Заради разнеслата му се слава на място без COVID, десетки хиляди хора са почивали на остров Джильо миналото лято. Тук почти не се носят маски. И въпреки всичко епидемиологичната картина е съвсем различна от останалата част на Европа и населението от 800 жители не боледува

В началото на май 2020 г. 85% от постоянните жители на острова са подложени на серологичен тест, за да се провери дали имат антитела срещу SARS-CoV-2. Резултатът е само един положителен случай, като дори той е бил безсимптомен, казва епидемиоложката от Миланския университет Паола Мути. Сякаш нещо на Джильо предпазва хората от инфекцията. Въпреки това, известно е, че на острова в миналото е имало епидемии. Например холерата се е разпространявала много бързо там, а когато някое дете се разболявало от варицела, почти всички останали също са я прекарвали.

За своето проучване, публикувано през януари в списание „Computational and Structural Biotechnology Journal”, Мути си сътрудничи с местен лекар, който й разказва за спорадични случаи на мистериозна пневмония на острова през последните години. Възможно е това да е бил родствен на SARS-CoV-2 вирус, който сега предлага защита на преболедувалите. 

Другата възможност, според изследователката, е соленият въздух и вятърът, които намаляват разпространението на SARS-CoV-2. „Има доста по-малко случаи на COVID-19 в Сардиния и съвсем редки на островите около нея, както и на остров Елба“, казва тя. 

Остава и третата възможност – генетична особеност на жителите на Джильо, която да ги предпазва. „Има много бракове между местните жители. Това е проблем, който бих искала да проуча, ако получа финансиране. Джильо наистина би бил идеалното място за изучаване на различните компоненти на имунния отговор при коронавируса", споделя Мути.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: