Браншовици настояват за адекватни правила за летния туристически сезон

Браншовици  настояват за адекватни правила за летния туристически сезон Снимка: pixabay

Докато другите държави обявяват правила за приема на чуждестранните туристи през предстоящия сезон, у нас, по мнението на заетите в сектора, липсва яснота как ще става това.

Бургаската регионална туристическа камара (БРТК) изпрати отворено писмо до министъра на туризма Марияна Николова, в което поставя три важни въпроса относно туристически сезон лято 2021 г., съобщиха от организацията.

Според БРТК Министерството на туризма спешно трябва да си припомни за принципа на планираност в туризма и да обяви правилата, по които ще става посрещането на чуждестранните туристи. От организацията питат как ще бъде стимулиран туристопотокът към нашата страна, предвид силната конкуренция със съседните Гърция и Турция, както и с Грузия по отношение на Черноморския регион. 

В условията на пандемия друг наболял проблем е въпросът с ваксините. От Министерството на туризма следва да определят реда, по който туристите, на които са поставени две дози ваксина срещу коронавирус, ще могат да посещават България и по-конкретно ще се изисква ли за тях представяне на PCR тест и ще подлежат ли на карантина.

Според неправителствената организация, следва да се облекчи и въпросът с визовия режим за туристите от трети страни, тъй като утежнените условия по издаването на визи могат да накарат летовниците да се насочат към конкурентни дестинации.

От БРТК апелират за спешно предприемане на необходимите държавни мерки за подпомагане на летния сезон по Черноморието.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: