Намаление на такса смет с 50% искат хотелиери и ресторантьори

Намаление на такса смет с 50% искат хотелиери и ресторантьори Снимка: pixabay

Те смятат, че предвид катастрофалната ситуация, в която се намира туристическият бранш, това би бил един справедлив и морален акт.

На Консултативния съвет по туризма към Столична община от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настояха за намаляване на местните данъци и такси, както и да не се начисляват лихви върху задълженията на хотели и ресторанти до края на 2021 г. Атанас Димитров, заместник-председател на организацията, подчерта, че в сегашната трудна ситуация това би помогнало за спасяването на отрасъла.

От БХРА предлагат да се намали с 50% такса смет за търговските обекти. Мотивът е, че генерираните отпадъци са спаднали в пъти. Причината за това е в затварянето на заведенията за хранене и в драстичното намаление на посещенията във все още работещите места за настаняване, докато други от тях са преустановили напълно своята дейност. „Затова смятаме, че е нормално и справедливо тази такса да бъде намалена, реципрочно на претърпените от бизнеса загуби”, е становището на асоциацията, изразено от Димитров. „Считаме, че и за общината би било много по-добре, точно сега в периода на криза, да има някакви, макар и намалени приходи, отколкото да очаква в бъдеще едни на практика несъбираеми вземания.”

От БХРА предлагат също така заведенията да се освободят от плащане на тротоарно право, а фирмите, стопанисващи общински обекти, които са затворени, да не трябва да плащат наеми на общината. Друго от предложенията е да се опростят наемите на рекламни площи, които се предоставят от общината за периода на пандемията.

Предложенията на БХРА са подкрепени и от Националния борд по туризъм и Българско конгресно бюро.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: