Туристическите обекти с единни правила за безопасност за лято 2021

Туристическите обекти с единни правила за безопасност за лято 2021 Снимка: pixabay

Целта е всички туристически места в България да прилагат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да има статут на здравословна и сигурна дестинация

Със заповед на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова се въвеждат единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в туристическите обекти  у нас за летен сезон 2021 г. 

Мерките ще бъдат задължителни за всички видове туризъм: морски, планински, културен, здравен (балнео, СПА, уелнес, медицински), селски, винен, еко, конгресен, детски и младежки, приключенски, спортен, ловен, голф и др.

Правилата засягат дейността на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения. Те обхващат и процедурите при съмнение за коронавирусна инфекция на гост в място за настаняване, както и реда за трансфер на туристи и при организирани туристически пакети с автобусен превоз. На охраняемите морски плажове следва да се спазва физическа дистанция от поне 1,5 м между плажуващите. В свободните плажни зони на всеки 20 кв. м се допуска разполагането на 2 лица или до броя на членовете на едно семейство. Един чадър е допустимо да се ползва от до двама души или до броя на членовете на едно семейство. При платените зони чадърите трябва да се разполагат през минимум 4,5 м, като отново един чадър може да се ползва от двама души или от броя на членовете на едно семейство.

Пакетът от мерки е съгласуван с Министерството на здравеопазването и е публикуван на сайта на Министерството на туризма. Изрично се подчертава, че при необходимост мерките могат да бъдат променяни или допълвани в зависимост от епидемичната обстановка. Правилата влизат в сила от 1 май, когато е обявено началото на туристическия сезон.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: