Айсберг с размерите на Лондон се откъсна от ледник в Антарктика

Айсберг с размерите на Лондон се откъсна от ледник в Антарктика Снимка: lifeglobe.net

Впечатляващата пукнатина е заснета на видео малко преди айсбергът да се откъсне

Огромен айсберг с размерите на голям метрополис се откъсна от шелфовия ледник Брант в Антарктида, само на няколко километра от ледената станция на Британската антарктическа служба (BAS) Halley, съобщава порталът lifeglobe.net.

Леденият щит с площ от 1270 квадратни километра и дебелина 150 метра не представлява пряка заплаха за станцията. Впечатляващата пукнатина е заснета на видео.

Въпреки че отцепването на ледения щит представлява потресаваща и драматична гледка, то не е изненада за учените. В ледника Брант пукнатините се образуват в продължение на десетилетия и тъй като движението на леда е сложен и непредсказуем процес, учените внимателно наблюдават ситуацията, проявявайки максимална предпазливост.

През последните десет години в ледения шелф са се образували две нови пукнатини, наречени Chasm 1 и Halloween Crack. Ситуацията става по-напрегната през ноември 2020 г., когато се появява трета пукнатина, наречена Северен рифт. През януари 2021 г. Северният рифт прорязва леда с повече от километър на ден и се разширява на стотици метри за броени часове. В последните дни на февруари 2021 г. новообразуваният айсберг се откъсна от ледения шелф.

Поради факта, че пукнатините са в непосредствена близост до изследователската станция Halley, са взети предпазни мерки. Ярките модулни сгради на станцията са поставени на телескопични стойки. През 2016 г. те са изтеглени чрез буксир навътре към континента на разстояние 32 километра. Впоследстие е взето решение станцията да се напуска по време на антарктическите зими, когато спасителните операции не са възможни поради тъмнината и ледените бури. Екипажът на станцията е евакуиран предварително със самолет няколко седмици преди откъсването на айсберга. Заснет е видеоклип, показващ пукнатината Северен разлом, преди айсбергът да се откъсне.

„Нашите учени в BAS се подготвят от години за откъсването на айсберга от шелфовия ледник Брант", казва професор Джейн Франсис, директор на Британската антарктическа служба. „Ние ежедневно контролираме шелфовия ледник с помощта на автоматизирана мрежа от високо прецизни GPS инструменти, които обграждат станцията. Те измерват деформациите и движението на ледника. Също така използваме сателитни изображения, получени от EКА, НАСА и германския спътник TerraSAR-X. Всички данни се изпращат в Кеймбридж за анализ, така че знаем какво се случва дори и през антарктическата зима, когато на станцията няма персонал, тъмнината е пълна и температурата пада под минус 50 градуса по Целзий“, казва той.

През следващите седмици или месеци айсбергът може да се отдалечи или да остане блокиран близо до ледника Брант. Станцията е разположена далеч от всички съществуващи разломи, на тази част от от ледника, която остава свързана с континента. Мрежата от GPS инструменти ще даде на учените ранно предупреждение, ако откъсването на този айсберг предизвика изменения в ледовете около станцията Halley.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: