Хималайски ледник рухна в Индия, 14 души загинаха

Хималайски ледник рухна в Индия, 14 души загинаха

Ледниците в Северна Индия са обект на научни изследвания заради климатичните промени

Най-малко 14 души са загинали, а поне 170 се водят за изчезнали при рухването на част от хималайски ледник в Северна Индия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Инцидентът стана в неделя в индийския щат Утаркханд. Отломките от ледника паднаха върху язовирна стена, като повредиха електроцентралата и предизвикаха рязко покачване на водното равнище. 

Огромната водна маса, която се е активизирала в резултат от свличането на ледника, е опустошила долината на река Даулиганга и е унищожила всичко по пътя си. Вчера са били спасени 12 души, блокирани в тунел от свличането на ледника. Между 25 и 30 души са блокирани в друг тунел и спасителни екипи се опитват да стигнат до тях. Властите съобщават, че са мобилизирани стотици военни и паравоенни части, подпомагани от хеликоптери и самолети.  

Десетки работници в двете електроцентрали, разположени на язовирната стена Ришиганга, се водят за изчезнали, както и жители на района. Смята се, че те са били отнесени от придошлите води на Даулиганга, докато са пасли добитъка си в околностите. 

Властите изпразниха два язовира в опит да попречат на драстичното увеличение на нивото на река Ганг в градовете Ришикеш и Харидвар. На жителите на двата града бе забранено да се приближават до бреговете на реката. Жители на села в околностите на реката Даулиганга бяха евакуирани още вчера. 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази готовността на организацията да помогне на Индия за справяне с последиците от бедствието. 

В щата Утаркханд има 14 ледника в националния парк Нанда Деви. Те са обект на научни изследвания заради климатичните промени и обезлесяването, които увеличават рисковете от откъсване на части от ледниците. Наводненията са често явление в щата. Стопяването на една четвърт от хималайския лед, наблюдавано през четирите последни десетилетия, се приписва на глобалното покачване на температурите.  



 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: