Предвидени са над 1,4 млрд. лв. за енергийна ефективност на сгради

Предвидени са над 1,4 млрд. лв. за енергийна ефективност на сгради Снимка: mrrb.bg

Новата програма за саниране на жилищни сгради ще започне с вече подадените проекти

Вече приключва Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, която е успешна и има както социален, така и икономически и екологичен ефект. Огромен е интересът към новата програма, която сме заложили в Националния план за възстановяване и устойчивост. Това каза в предаването „Офанзива“ министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

Министър Аврамова напомни, че са предвидени над 1,4 млрд. лв. за жилищни сгради. Тази ос от плана ще стартира с вече подадените проектни предложения на собствениците, които са положили усилия и са подали документи в Българската банка за развитие, както и по Оперативна програма „Региони в растеж“. Новото е, че ще могат да кандидатстват и еднофамилни сгради.

Министър Аврамова обяви, че магистрала „Хемус“ е топ приоритет за правителството и е безкрайно необходима за развитието на Северна България и за привличане на инвестиции. 2024 г. е срокът за завършване на всички участъци. 

Усилено се работи и по АМ „Струма“ - през март се очаква да бъде пробит тунел „Железница“. Работи се и по трасето преди тунела – на големия виадукт, който се изгражда чрез потактово избутване, за да не се затваря движението под него. 

До края на тази година трябва да завърши строителството на отсечката Калотина – Драгоман от АМ „Европа“. Изграждането на чакания от Северозападна България път Видин – Ботевград върви с добри темпове, коментира още министърът.

Вече имаме около 225 свлачища с изградени контролно-измервателни системи, каза министър Аврамова и добави, че в момента Министерство на регионалното развитие и благоустройството изпълнява проект за монтаж на такива системи на още 26 регистрирани свлачища. За срутищата ще се направи пилотен монтаж на датчици на големи скални маси.

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: