Представители на научната общност с решения за срутищата

Представители на научната общност с решения за срутищата Снимка: mrrb.government.bg

Представители на научната общност ще бъдат поканени при вземането на решения за срутищните процеси

В голяма част от територията на страната, в планинските области, по републикански и общински пътища и в населени места има активирани срутищни процеси. В Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) заседава кризисен щаб, който трябва да очертае набор от дейности. Изпращат се покани до научната общност, за да може инженер-геолозите, геолозите, експертите по свлачищни и геодинамични процеси от БАН, Минно-геоложкия университет и УАСГ да присъстват при взимане на експертните решения за дългосрочно минимизиране на риска от срутища.

Това каза днес пред медии в Бургас заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

АПИ ще затваря превантивно пътни отсечки, където има опасност от тежки срутищни процеси в резултат на обилните валежи, температурни амплитуди или заради изветрели магмени или варовикови скали, информира заместник-министърът. Той обърна внимание, че в този период освен аварийни дейности по обрушване на скатове, други не могат да бъдат извършвани. В рамките на пролетните и летните месеци с наличния бюджет на агенцията ще бъдат изпълнявани обмрежвания и обрушвания, като ще работят и алпинисти. Сигнализацията на опасните зони ще бъде увеличена.

Вчера се отвори едната лента на АМ „Струма“ (бившата АМ „Люлин“) в посока София. Надяваме се с добрата организация, създадена още в първите часове при възникване на срутището, с алпинисти и машини, които извозват обрушения материал, движението и към Перник да бъде отворено днес в светлата част на деня. Там предстоят дълготрайни укрепвания, каза още заместник-министърът.

Ремонтът на компрометирания 40-километров участък от АМ „Тракия“ се разделя на два етапа. Затваря се първо отсечката от п. в. „Плодовитово“ до п. в. „Чирпан“. Прави се временна организация за движение. Магистралата ще бъде изцяло затворена, ще се използват обходни маршрути. Шофьорите да следят указанията на сайта на АПИ и на Пътна полиция, обърна внимание Николай Нанков.

Работата по първите 16,5 км трябва да приключи най-късно до 25 март, съобразявайки се с метеорологичната обстановка. Ремонтът ще се извърши по одобрени проекти и, убеден съм, с необходимото качество, въпреки съкратените срокове. Единствената пречка за изпълнение на срока са атмосферните условия. Необходими са 7 - 8 дни без валежи за полагане на двата пласта асфалт, останалите дейности могат да се извършват и при други метереологични условия. Срокът за ремонт на останалите 23,5 км е до Великденските празници, допълни Нанков.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: