ЕС подготвя стандарти за енергийна ефективност в строителството

ЕС подготвя стандарти за енергийна ефективност в строителството

Целта е собствениците на зданията да бъдат насърчени да модернизират сградите си


Европейската комисия ще предложи задължителни минимални стандарти за енергийнитe характеристики на сградите в цяла Европа, съобщава Ройтерс.

Предложението е във връзка с поставената цел за намаляване на въглеродните емисии, както и в опит за създаване на работни места в строителния сектор, гласи проектът на политически документ, видян от Ройтерс.

Европейската комисия е определила стратегията си "Реновационна вълна" като приоритетна в плана за намаляване на нетните парникови емисии на блока до нула към 2050 година. Енергийно неефективните сгради, повечето от които се отопляват с изкопаеми горива, са източник на над една трета от въглеродните емисии в ЕС. На тях се пада над 40 %  от енергийното потребление на блока. Повечето от днешните сгради ще продължат да се използват и през 2050 г. - което означава, че може да осуети зелените цели на ЕС, ако те не бъдат надградени.

В момента около 11% от съществуващите сгради в ЕС се обновяват всяка година. Повечето ремонти обаче не се отнасят до енергийната ефективност и процентът на енергийно обновяване на ЕС остава на 1%. 

Ключов стълб на новата стратегия на Европейската комисия "Реновационна вълна" ще бъде въвеждането на задължителни минимални стандарти за енергийни характеристики за съществуващите европейски сгради. 

Комисията ще предложи стандартите през следващата година, след подробен анализ. Те ще бъдат задействани  поетапно, за да се определят конкретните нива на енергийна ефективност, които трябва да бъдат постигнати за всяка сграда. Планира се да бъдат обхванати всички типове сгради. ЕК предвижда и финансиране от източници като възстановителния фонд на ЕС в размер на 750 млрд. евро.

Целта е собствениците на зданията да бъдат насърчени да модернизират недвижимите си имоти навреме, за да покрият новите стандарти. Инициативата може да стимулира заетостта след пандемията от коронавируса със създаване на допълнителни 160 000 работни места в строителния сектор, се отбелязва в проектодокумента.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: