Защита от наводнение - 50 лева годишно за застраховка на дома

Защита от наводнение - 50 лева годишно за застраховка на дома Снимка: Pixabay

Не можем да предотвратим природните бедствия, но можем да ги очакваме подготвени

През изминалата седмица бяхме залети с новини за бедстващи хора от всички краища на България. Равносметката сочи, че в Костинброд, Нови Искър, Благоевградско, Бургас и Пловдив стотици къщи са под вода. А стотици семейства са подложени на изпитание. 

Наводнението е природно бедствие. Няма как да го предотвратим, но можем да го очакваме подготвени.

В такива моменти се унищожава инфраструктура, наводняват се обществени пространства като подлези и сгради, прекъсват се комуникации. На природните бедствия можем да противодействаме само заедно, с техника, със сила и със съпричастност.

Затова е добре да се погрижим възможно най-добре за нашите лични интереси. А на най-достъпна цена и сигурно това става с качествена застраховка.

Как да застраховаме дома си от наводнение?

Преди да пристъпите към застраховане на дома си срещу бедствието наводнение трябва да имате предвид някои ограничения, които застрахователните компании поставят, съветват експертите от Застрахователен брокер „Вяра"

  • Могат да се застраховат само масивни постройки. За да бъде масивна една сграда, е необходимо да се състои от стоманобетонна или зидана конструкция. Естествено, има условности, но всеки собственик на сграда би трябвало да има информация поне за конструкцията на сградата, която притежава.
  • Застрахователите не сключват застраховки за региони, в които има вече обявено бедствено положение или има опасност от наводнение. Наред с новините за наводнените домове изтече информация, че се подготвя карта на районите с опасност от наводнения. Надяваме се, че създаването на картата ще доведе до смислени противодействия като държавна политика срещу наводненията.
  • Застраховат се само постоянно обитавани къщи. Това означава да не бъде оставяно без надзор имуществото за повече от 30 дни. 
     

Важно е също да се знае, че грижата за дома не се прехвърля към застрахователя, дори с най-качествената полица. Трябва да продължите да се грижите отговорно и като добър стопанин за дома си и след като сте сключили качествена полица за дома.

Колко струва застраховането на риска „наводнение"?

И така, колко би струвала например застраховката на масивна къща от 80 квадратни метра в Ихтиман? Каква е цената за полица, която ще покрива щетите върху къщата и обзавеждането, така че дори да се срути от придошлите води, собственикът да може да я възстанови?

Отговорът е: 50 лева на година. Само срещу петдесет лева къщата ще бъде застрахована за една година и ще гарантира възстановяване на щетите по постройката, нанесени от евентуално наводнение, в размер на 32 000 лева. Отделно е предвидено застрахователно обезщетение за покъщнината в размер на 18 000 лева. 

В така направената застраховка ще имате защита и срещу всички останали т.нар. основни рискове, които освен наводнение, което е особено актуален към момента риск, включват рисковете пожар, буря и градушка. Но това предложение не включва риска „Земетресение“, който е доста опасен за страната ни. 

Тук трябва да отбележим, че всеки, който е достатъчно предвидлив и иска да осигури напълно дома си, трябва да се увери, че включва допълнително защита срещу земетресение, защото то не се включва в основния пакет. Винаги, когато сключвате застраховка на дома си и искате да имате пълно покритие, проверявайте специално дали този риск е включен.

Петдесет лева на година е сумата, с която осигурявате дома си срещу наводнение и която ще ви даде спокойствие в нормални дни и достойнство в трудни моменти.

Остава обаче един сериозен проблем, който все още очаква отговора на застрахователната индустрия. Как ще бъдат гарантирани интересите на хората в районите с опасност от наводнения? 

Застрахователите не сключват застраховка в районите със завишена опасност от наводнения. Без възможността да осигурят дома си със застраховка, как тези хора ще бъдат гарантирани при щети от природни бедствия? Тези въпроси отдавна очакват отговора на бизнеса и на отговорните държавни институции. Днес имаме повод да се замислим за риска „Наводнение" и да потърсим начин за по-адекватни мерки за превенция и подсигуряване на хората, когато бедствието се случи. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: