Антиваксърството във Франция прераства в престъпни действия

Антиваксърството във Франция прераства в престъпни действия Снимка: aa.com.tr

Гаражът на депутат от френската управляваща партия беше опожарен, а домът му издраскан с графити.

Управляващата партия на президента Еманюел Макрон се готви да затегне законодателството за ваксиниране срещу  Covid-19, заради растящия брой заразени. Провокирани от тези планове, антиваксъри са нападнали дома на депутата Паскал Боа в Шамбли, северно от Париж, съобщи Reuters. През нощта срещу сряда колата и гаражът му са запалени, а по стените на неговата и околните къщи със спрей е изписано "Гласувай против".

„Такива престъпни действия на сплашване са неприемливи в една демокрация“, написа в четвъртък вътрешният министър Жералд Дарманин в акаунта си в Twitter и добави, че полицията е започнала разследване.

През последните седмици и домовете на други депутати от управляващата партия станаха жертва на вандалски графити и надписи с антиваксърско съдържание.

„Притеснително е, че някои хора представят като диктатура усилията на Франция да се бори с пандемията. Трябва да видят какво се прави в някои други страни или да помислят за ситуацията в болниците, където повечето пациенти с Covid-19 не са ваксинирани”, каза още Дарманин.

Изправено пред рекордно високо ниво заразени в сряда - над 208 000 души, френското правителството иска от 15 януари да наложи изискването за ваксинационен сертификат при влизане в много обществени места. Досегашната ограничителна мярка за това във Франция беше скорошен отрицателен тест за Covid-19.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: