Франция прие закон за ваксинационните паспорти

Франция прие  закон за ваксинационните паспорти Снимка: https://pixabay.com/

Депутатите от Френското национално събрание приеха закон за въвеждане на ваксинационен паспорт

Без този документ – в електронен или хартиен вид – няма да е възможно да се посещават кина, барове, ресторанти и да се използва транспорт.

В същото време за възрастното население е премахната възможността вместо документ за ваксинация да представят отрицателен PCR тест.

Според закона гражданите няма да имат друг начин да получат паспорт за ваксинация, освен като преминат пълен курс на ваксинации. Жителите на страната от 12 до 15 години могат да използват старите правила на санитарния паспорт, които позволяват замяна на пълната ваксинация с отрицателни PCR тестове.

Представянето на паспорта за ваксинация може да бъде придружено от представяне на лична карта.

За използването на фалшив документ законът предвижда три години лишаване от свобода и глоба от 45 000 евро или, в случай на рецидив, пет години и 75 000 евро. В същото време притежателите на фалшиви документи имат 30 дни да си направят истинска ваксинация, тогава няма да бъдат наказани.

Правителството възнамерява да въведе тези паспорти за ваксинация на двадесети януари. Противниците на закона все още могат да предотвратят влизането му в сила, като подадат жалба в Конституционния съвет.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: